"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Google і Microsoft "доять нашу корову" - радник Путіна

Середа, 10 лютого 2016, 12:53

Радник президента РФ з питань розвитку інтернету Герман Клименко, вимагає збільшення податку для іноземних компаній для того, щоб створити в Росії рівноправні умови для "Яндекс" і Mail.ru.

Про це пише "Комерсант" з посиланням на інтерв'ю Германа Клименко виданню Bloomberg.

За словами Клименка, збільшення податкового тягаря для таких компаній, як Apple і Google, і заборона на використання Windows в держустановах - заходи вкрай необхідні.

"Ми ростимо корову, а вони її доять", - цитує Клименко "Комерсант".

Реклама:

Зараз в Росії зареєстрований законопроект, згідно з яким Google і інші іноземні компанії в Росії, які заробляють до 300 млн руб., повинні будуть платити ПДВ в розмірі 18%.

"Коли ви купуєте додаток в Google Play або App Store в Європі, ПДВ стягується в місці оплати, але не в нашій банановій республіці", - цитує агентство пана Клименка.

"При цьому Bloomberg нагадує, що нічого нового пан Клименко в цьому сенсі не робить, його дії - відображення дій урядів по всій Європі, що прагнуть останнім часом добитися великих виплат від Google, Apple і інших багатонаціональних компаній, що мають досить складні біллінгову і корпоративну структури, що дозволяє їм скорочувати базу оподаткування", - пише "Комерсант".

Крім того, Клименко вважає, що Google може відстежувати все, відповідає на 320 тисяч запитів американських правоохоронних органів в рік, але не відповідає ні на один такий запит з Росії.

"Ми повинні розглядати це як потенційну загрозу нашій національній безпеці", - цитує агентство його слова.

На думку Германа Клименко, Microsoft, Google і інші американські компанії "досягли точки неповернення", коли підкорилися санкціям, запровадженим в зв'язку з анексією Криму Росією, і припинили всі відносини з півостровом. В результаті "неминучим" став перехід державних мереж з Windows на системи з відкритим вихідним кодом, заснованих на Linux.

"Це як якщо б дружина побачила чоловіка з іншою. Він може потім клястися в чому завгодно, але віри вже немає", - цитує Bloomberg Германа Клименко.

Нагадаємо, що президент РФ доручив опрацювати питання про забезпечення "рівних умов ведення діяльності" російськими і закордонними IT-компаніями. Новації торкнуться, зокрема, таких компаній, як Google і Apple.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: