Лібералізація перевірок зекономить бізнесу понад 500 мільйонів - експерт

Понеділок, 1 лютого 2016, 20:41

Бізнес зможе заощадити понад 500 млн гривень завдяки лібералізації процедури проведення перевірок, яка запроваджується законопроектами № 2418а, № 2531а та № 2422а.

Таку думку висловив керівник напряму "Ринковий контроль та нагляд" Володимир Головатенко, передає прес-служба офісу ефективного регулювання BRDO.

Експерти BRDO брали участь у робочій групі з доопрацювання цих законопроектів. Нагадаємо, що парламент прийняв їх у першому читанні 13 листопада 2015 року у День економічного розвитку та дерегуляції.

"Законопроекти, що реформують систему державного нагляду, пропонують лібералізувати процедуру проведення перевірок. Це має сприяти тому, що робота бізнесу буде більш прогнозованою", - зазначив Головатенко.

Реклама:

"Так, запроваджується принцип, за яким державний нагляд буде орієнтовано на попередження правопорушень, а не на застосування покарань. З метою реалізації цього принципу планується зобов’язати контролюючий орган  повідомляти суб’єкта господарювання про виявлення у його звітності помилок", - додав він.

Як наголошується, скоротиться кількість планових перевірок та їх тривалість. Якщо раніше контролюючий орган перевіряв бізнес один раз на рік, то тепер планові перевірки будуть проводитись один  раз на два роки.

"Зменшується й граничний строк для проведення планових перевірок суб’єктів господарювання одним контролюючим органом з 15 до 10 робочих днів. Упродовж року контролюючі органи зможуть перевіряти суб’єкта господарювання не більше як 30 робочих днів, а суб’єктів малого підприємництва не більше як 15 робочих днів", - йдеться у прес-релізі.

"Якщо у середньому у перевірці задіяно два працівники фірми і їх середня заробітна плата становить 4,498 тисяч гривень, то середня потенційна економія окремого бізнесу за два роки становитиме  8,771 тисяч гривень. З огляду на загальну кількість планових перевірок,  маємо економію витрат бізнесу у 539 млн гривень на рік", - повідомляє прес-служба.

Експерти BRDO вважають, що запроваджені зміни зменшать і витрати бізнесу на взаємодію з контролюючими органами на 65%.  

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!