Енергорегулятор вимагає зміни керівництва "Запоріжжяобленерго" через скандал з боргами

Понеділок, 1 лютого 2016, 19:52

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг звернулася до Фонду державного майна з вимогою змінити керівництво ВАТ "Запоріжжяобленерго".

Про це йдеться у повідомленні НКРЕКП.

Як наголошується, починаючи з 2014 року ситуація на ВАТ "Запоріжжяобленерго" планомірно погіршувалася, особливо після останньої зміни керівництва в червні 2015 року.

Так, заборгованість компанії перед ДП "Енергоринок" за 2014 рік, а саме за період з 1 жовтня 2014 року по 31 грудня 2014 року зросла на 131,5 млн гривень, і на  1 січня 2015 року становила 1,211 млрд гривень.

Реклама:

У комісії повідомили, що при проведенні планової перевірки, що була проведена в лютому-березні 2015 року, в акті Комісії були відзначені кричущі порушення законодавства, серед головних наступні:

- зростання заборгованості споживачів та відсутність дій зі сторони товариства по її стягненню, в тому числі обмежень боржників в електропостачанні до погашення ними заборгованості. Зокрема заборгованість за електроенергію ПАТ "Запорізький завод феросплавів" за січень-лютий 2015 року становила 372,6 млн гривень на дату проведення перевірки;

- всупереч вимогам чинного законодавства товариством були укладені договори про відступлення права вимоги з ПрАТ "ХК "Енергомережа" на загальну суму 346,3 млн гривень, що відповідно не дозволило проведення розрахунків з ДП "Енергоринок" та зростання заборгованості компанії до суми 1,518 млрд гривень на дату проведення перевірки;

- в ході перевірки було встановлено невиконання Інвестиційної програми на суму 43,9 млн гривень.

"Внаслідок укладення договорів про відступлення права вимоги товариство позбавило себе прав стягнення заборгованості замінивши боржників (ДП "Запорізький титано-магнієвий комбінат", ПАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь") на ПрАТ "ХК "Енергомережа", що окрім того суперечить  вимогам статей 151 та 26 Закону України "Про електроенергетику", - заявили у НКРЕКП.

"З метою з’ясування причин виникнення та не погашення заборгованості споживачів, НКРЕКП 30 жовтня 2015 року спільно з ДП "Енергоринок", Міністерством енергетики, ДП "Укренерго", Держенергонаглядом було проведено нараду з питання розрахунків та розробки заходів щодо обмеження електропостачання споживачів боржників", - повідомили у прес-службі.

Як зазначається, 5 листопада 2015 року на відкритому засіданні НКРЕКП було розглянуто питання виконання товариством протоколу наради від 30 жовтня 2015 року і не вжиття останнім заходів щодо стягнення заборгованості зі споживачів-боржників.

12 листопада 2015 року на відкритому засіданні НКРЕКП було повторно розглянуто питання виконання Товариством протоколу наради від 30 жовтня і не вжиття останнім заходів щодо стягнення заборгованості зі споживачів-боржників.

Також наголошується, що НКРЕКП протягом 2015 року неодноразово зверталась до органів державної влади для вжиття заходів в межах їх компетенції.

Зокрема до Кабінету міністрів, Служби безпеки, Генеральної прокуратури, Фонду державного майна, Прокуратури Запорізької області, Міністерства внутрішніх справ, Державної фінансової інспекції в Запорізькій області, Запорізької обласної державної адміністрації листи.

"НКРЕКП наполягає на тому, що подальше зволікання зі зміною керівництва буде сприяти порушенням норм діючого законодавства України, завдання шкоди інтересам як самого товариства, так і інтересам держави", - йдеться у повідомленні.

Як відомо, на початку січня детективам НАБУ дозволили виїмку документів по кримінальному провадженню щодо привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах.

За даними ЗМІ, міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" є групи, близькі да Констянтина Григоришина та братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Головою правління ПрАТ "Енергомережа" є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії "Енергомережі", про що писала "Українська правда" у своєму розслідуванні.

Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував "Динамо" (Київ) після розриву контракту динамівців з "Приватбанком" Ігоря Коломойського.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює замголови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

У липні 2015 року МВС порушило кримінальне провадження по цим оборудкам "Запоріжжяобленерго". Міністерство очолює Арсен Аваков, який входить до конкуруючої з групою Петра Порошенка групи "Народний Фронт" Арсенія Яценюка.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: