Липецька фабрика Roshen живе між судами, збитками і скороченнями

Понеділок, 1 лютого 2016, 16:04

Липецька фабрика Roshen після політичного загострення між Україною і Росіїєю живе в умовах судів, збитків і вимушеного скорочення працівників.

Про це йдеться в репортажі "ВВС Україна".

Директорка одного із цехів фабрики Анжела Карцева розповіла, що після приходу Порошенка до Липецька виробництво на фабриці виросло більш як у десять разів.

"Ми тоді фактично жили на роботі. На вихідні приїздили, запускали нові лінії. У 2013 році нарешті вийшли на повну потужність, набрали нових людей, такі плани були…" – розповіла вона.

Реклама:

Частина майна фабрики заарештована російськими судами, але її директор Олег Козаков розповів, як вони обходять ці арешти.

"Ми не можемо його (майно – ред.) відчужувати, але ніхто не забороняє нам виробляти на ньому цукерки. Ми це і робимо", - розповів Казаков.

Фабрика веде одразу чотири судових процеси, але директор не хоче пов'язувати усі їх.

"Фактично — ні (не пов'язую усі суди – ред.). Але що робиться насправді, чи є над цим усім якийсь ляльковик, - не буду робити припущень, не знаю", - сказав Казаков.

Однак, на фоні судів і політичного конфлікту за останні два з половиною роки виробництво у Липецьку впало у два з половиною рази.

На фабриці також мусили провести масові скорочення: раніше тут працювало 1800 людей, 1000 з яких звільнили.

За останні три роки фабрика сплатила трохи більше мільярда рублів податків (близько 330 млн гривень) в Росії. До останнього часу липецька фабрика не платила дивідендів, спрямовуючи їх на розвиток. Але після початку проблем, гроші на інвестиції вирішили спрямувати на виплату дивідендів.

У прес-службі Roshen у Києві відмовились називати, скільки дивідендів отримали від російської фабрики, пославшись на комерційну таємницю.

Керівництво липецьких потужностей компанії Порошенка зі стриманим песимізмом ставиться до можливого продажу.

"Думаю, такого інвестора, яким була корпорація Roshen, у російській кондитерській галузі просто не було і, мабуть, найближчим часом не буде", - вважає Казаков.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: