Експерти поліпшили оцінку зростання ВВП України у 2016 році до 1% - МЕРТ

Середа, 6 січня 2016, 17:18

Аналітики державних інститутів і неурядові експерти у рамках консенсус-прогнозу поліпшили прогноз зростання реального ВВП України у 2016 році на 0,1 процентного пункту (п. п.) порівняно з вересневими оцінками - до 1%.

Про це йдеться в оновленому консенсус-прогнозі, передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається, вони оцінюють падіння ВВП у 2015 році в 10,3% і чекають на прискорення його зростання у 2017 році до 3,5% ВВП.

У документах уточнюється, що діапазон прогнозу ВВП на поточний рік - від падіння на 3% до зростання на 2,9%, а на наступний - від зростання на 1,4% до 4,1%.

Порівняно з вересневим випуском аналітики погіршили оцінку інфляції на 2016 рік на 0,6 п. п. - до 13,1%, а в 2017 році вони чекають на її уповільнення до 8%.

МЕРТ зазначає, що згідно з припущеннями, на яких будуються прогнози, середньорічна ціна нафти цього року становитиме 53 доларів за барель, а наступного - 48,5 доларів за барель, газ подешевшає відповідно до 210 доларів за 1000 куб. м, а ціни на сталь залишаться практично незмінними.

Експерти очікують зростання тарифів на гарячу воду та опалення цього року на 36%, наступного - на 20%, на електроенергію - відповідно на 38,5% та 10%, на газ - на 20% і 15%.

За їхніми оцінками, врожай зернових у 2016 році становитиме 58 млн тонн, облікова ставка на кінець року - 20% річних, доходи бюджету від приватизації - 5,25 млрд грн.

Аналітики прогнозують відновлення зростання експорту та імпорту вже у 2016 році - відповідно на 4,9% та 3,9% з прискоренням їхніх темпів до 5,7% та 4,2% у 2017 році.

На їхню думку, в платіжному балансі профіцит фінансового рахунку буде із запасом близько 2% ВВП перекривати дефіцит рахунку поточних операцій, а валові резерви Нацбанку в найближчі два роки будуть на рівні близько 17 млрд доларів.

Серед основних внутрішніх ризиків 2016 року учасники консенсус-опитування назвали збереження низької кредитної активності банків, розширення неплатоспроможності реального сектора та посилення девальваційних тенденцій.

Реклама:

За ними йде нарощування інфляційних очікувань населення, соціальне протистояння та загострення дефіциту енергоресурсів.

Перші позиції серед зовнішніх ризиків, як і раніше, утримує ескалація українсько-російського конфлікту, дефіцит зовнішнього фінансування та згортання іноземними інвесторами своїх планів.

Консенсус-прогноз розрахований на базі матеріалів, наданих експертами 16 різних організацій і компаній, зокрема, МЕРТ, Нацбанку, Інституту економіки і прогнозування НАН України, Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, Національного інституту стратегічних досліджень, Міжнародного центру перспективних досліджень, Райффайзен Банку Аваль, ГІК "Драгон Капітал", CASE Україна, The Bleyzer Foundation.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!