Саудівська Аравія різко знизила ціни для європейського ринку

Середа, 6 січня 2016, 14:28

Саудівська державна нафтова компанія Aramco збільшила знижку на лютневі поставки на 0,60 долара за барель для північно-західної Європи і на 0,20 долара за барель для середземноморських клієнтів.

Про це пише РБК з посиланням на The Wall Street Journal.

При цьому ціни для Азії були збільшені на 0,60 долара за баррель, а для США залишені незмінними.

Зниження цін Саудівською Аравією йде врозріз з європейськими ринковими тенденціями, відзначає видання.

Реклама:

Росія останнім часом збільшила ціни на свою нафту марки Urals, а котирування ф'ючерсів вказують на очікування зростання вартості марки Brent з боку трейдерів, вважає старший аналітик британської консалтингової компанії KBC Advanced Technologies Ехсан уль-Хак.

Дії Саудівської Аравії очевидно є підготовка до боротьби за європейські нафтові ринки, яка розпочнеться цього року зі збільшенням поставок з Ірану після зняття з нього санкцій, пише WSJ.

Aramco оголосила про зниження цін на тлі повномасштабного конфлікту між Ер-Ріяд і Тегераном, який привів до повного розриву відносин між двома країнами.

До введення Євросоюзом санкцій проти Ірану в 2012 році Італія та Іспанія імпортували з цієї країни, відповідно, 13 і 16% нафти.

Місце Ірану зайняли Саудівська Аравія, Росія та інші країни, але Тегеран розраховує повернутися на європейський ринок.

У минулому році він вже скоротив номінальні ціни для північно-західної Європи на 27%, хоча ще й не може продавати нафту в цей регіон.

Президент Іранського союзу експортерів нафти Хамід Хосейні заявив, що очікує посилення конкуренції з боку Саудівської Аравії з політичних мотивів.

Він зазначив, що "Іран повернеться до Європи", можливо, запропонувавши кращі умови кредитування і бартерний обмін нафти на товари.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!