Україна консультуватиметься з ЕС через обмеження транзиту з боку РФ

Вівторок, 5 січня 2016, 20:38

Україна планує провести консультації з ЕС та ВТО стосовно дій, які можна застосувати у відповідь на дії Росії по відношенню до українського експорту.

Про це заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська, повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Не зважаючи на те, що Указ президента РФ передбачає лише обмеження транзиту українських товарів, за інформацією Оперативного штабу реагування близько 150 вагонів було повернено назад на територію України, а також значна кількість вантажних автомобілів. 

"Ми вважаємо, що забезпечення свободи транзиту є обов'язком кожної країни. Від транзиту залежать торговельні партнери - інші країни, зокрема, Туркменістан, Киргизстан, Казахстан, Азербайджан, Монголія та інші", - говорить Микольська. 

Реклама:

Вона також додала, що ембарго запроваджувалося в об’ємі дзеркальному до вартості експорту українських товарів, які обмежила РФ.

"Щодо товарів, які ми обмежуємо, то це, зокрема, продукти харчування: молочна продукція, чай, кава, пиво, горілчані вироби, а також певна промислова продукція та засоби гігієни, такі як шампуні, гелі для душу, мила, а також залізничне обладнання: локомотиви,  потяги, вагони й стрілкові перегони. Тобто те, що РФ вже давно обмежила як імпорт з України", - додала вона.   

За словами Микольської, після закінчення періоду канікул у європейських партнерів, Україна проведе необхідні консультації.

"Оскільки, перед тим, як вдаватися до будь-яких дій, нам необхідно провести спільну оцінку будь-яких можливих заходів і проконсультуватися з нашими партнерами по ЗВТ з ЄС", - говорить вона. 

"Ми не залишимо дії РФ щодо всіх обмежень без реакції. Ми реагуватимемо в СОТ. Також зараз ведеться постійна робота з бізнесом щодо запуску альтернативного шляху транзиту в треті країни не через територію РФ", - додала Микольська.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: