"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НАБУ розслідує завдання державі збитків на півмільярда компаніями Онищенка

Понеділок, 4 січня 2016, 14:30

Національне антикорупційне бюро розслідує завдання державі збитків у розмірі понад 500 млн гривень при видобутку газу в 2014-2015 роках компаніями, пов'язаними з депутатом Олександром Онищенком за договорами про спільну діяльність із компанією "Укргазвидобування".

Про це сказано в документі суду, текст якого мають "Українські новини".

"Під час досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи із числа народних депутатів й вищого керівництва держави, діючи навмисне, всупереч інтересам держави й українського народу, використовуючи надані владу й службове становище, з метою одержання неправомірної вигоди для себе й третіх осіб, протягом 2014-2015 організували видобуток підконтрольними підприємствами за договорами про спільну діяльність із "Укргазвидобуванням" газу на користь фіктивних суб'єктів господарювання", - сказано в документі.

Мова йде про ПАТ "Шар", ТОВ "Надра Геоцентр", ТОВ "Фірма Хас", ТОВ "Природні ресурси+" (усі - Київська область), ТОВ "Карпатнадраінвест" (Харківська область).

Реклама:

Одним з акціонерів компаній "Фірма Хас", "Природні ресурси+", "Надра Геоцентр" і "Карпатнадраінвест", відповідно до Державного реєстру юридичних і фізичних осіб, є Онищенко.

Засновниками ПрАТ "Шар" є 2 кіпрські компанії - "Ведестіма Трейдинг лтд" і "Остексперт Лімітед".

Усі згадані в судовому документі компанії, крім ТОВ "Карпатнадраінвест", зареєстровані за однією адресою - місто Миронівка (Київська область), вулиця Леніна, 48.

Детектив Антикорупційного бюро звернувся в суд із проханням надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів про діяльність перерахованих вище компаній, які перебувають у володінні Миронівського об'єднання державної податкової інспекції Головного управління Фіскальної служби в Київській області, але суд у такому доступі відмовив.

Відмова суду мотивована тим, що детектив не конкретизувала перелік викликаних документів.

Кримінальне провадження у цій справі відкрито 4 грудня.

Як повідомлялося, у березні 2015 року Онищенко пропонував парламенту зобов'язати НАК "Нафтогаз України" купувати частину добутого приватними компаніями природного газу з метою надання ним коштів для розрахунків за рентними платежами за користування надрами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!