В Україні з'явився приватний центр реагування на кіберзагрози

П'ятниця, 29 січня 2016, 19:34

В Україні з'явився другий акредитований центр реагування на комп'ютерні надзвичайні події Computer Emergency Response Team.

Про це ЛІГА.net повідомив генеральний директор CYS-Centrum Микола Коваль.

Його компанія 30 грудня минула акредитацію в FIRST inc (курирує всі CERT у світі). Коваль до кінця червня 2015 року працював в державному CERT-UA. Його контролює Держспецзв'язку.

Так що тепер в Україні два таких центри - приватний і державний. Коваль каже, це нормальна європейська практика. До слова, в деяких країнах є навіть галузеві CERT, з питань захисту від кіберзагрози енергетичного сектора.

Реклама:

На сайті CYS-Centrum зазначено, що щомісяця компанія вивчає понад 400 зразків шкідливих програм. А її бази даних, які оновлюються щомісяця, містять записи про більш 6 млн скомпрометованих пристроїв.

За словами Коваля, завдання центру - повідомляти українців про все, що ними виявлено. "Ніколи не задавався питанням - хто за що відповідає. Завжди, якщо бачив зло, на нього реагував", - підкреслює він.

Виходячи з інформації на сайті, компанія також заробляє на наданні послуг у сфері кібербезпеки - дослідження інцидентів, моніторинг загроз і консалтинг. Відзначимо, що кібербезпека - це останнім часом дуже болюче питання для українських підприємств.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2015 були здійснені атаки на ряд обленерго, в результаті чого без світла на деякий час залишилися сотні тисяч громадян. У січні хакери атакували аеропорт Бориспіль. А буквально днями була здійснена атака на "Укренерго".

Зловмисники використовують злобливу програму Black Energy, про яку написали вже багато західних ЗМІ. Адже подібні атаки - це глобальна загроза. Навіть експерти з кібербезпеки США висловили стурбованість тим, що їх розподільні електромережі можуть також бути уразливі.

Українські державні органи були не готові до такої кількості атак. І видали підприємствам рекомендації, як уберегти свої системи від атак.

Як наголошується, старий склад державного CERT-UA вже не служить у Держспецзв'язку. Люди порозбігались по різним приватним структурам. "Зараз там теж хтось залишився... але не багато і не з "старих", - зазначив Коваль.

Раніше "Економічна правда" розбиралася, хто і навіщо атакував українські обленерго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!