Держава полюватиме на шахраїв, які претендують на соцвиплати - експерт

П'ятниця, 29 січня 2016, 14:19

Президент Петро Порошенко підписав закон, що дозволяє розкривати банківську таємницю за запитом Мінфіну для перевірки даних, які громадяни надали при оформленні соцвиплат.

Про це заявив старший юрист департаменту судової ЮК "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Олександр Ткачук.

За його словами, тепер банки зобов'язані надавати Міністерству фінансів за їх запитом всю інформацію про рахунки того, хто претендує на якусь соціальну виплату від держави.

"Закон передбачає, що банки зобов'язані надавати інформацію Мінфіну про відкриті рахунки (поточні, кредитні, депозитні), операції та залишки по них за його письмовим запитом під час бюджетного процесу з метою проведення верифікації та перевірки достовірності інформації, представленої фізичними особами для нарахування та отримання соцвиплат", - повідомляє Ткачук.

Реклама:

При цьому, зазначає юрист, запит Мінфіну в банк повинен бути оформлений відповідним чином: на бланку, з підписом керівника органу та печаткою.

В іншому випадку - банки мають право відмовити в наданні інформації про рахунки свого клієнта.
 
"Як надалі Мінфін буде використовувати цю інформацію? Найвірогідніше наслідком в такому випадку може бути відмова в оформленні субсидій або навіть звернення в правоохоронні органи за фактом можливого шахрайства", - вважає Ткачук.

Юрист скептично ставиться до ідеї, що дана практика підірве довіру українців до банків, які фактично почнуть масово розкривати банківську таємницю своїх клієнтів.

"Не думаю, що це вплине на статус банківських установ, оскільки на сьогоднішній день подібного роду інформація надається банками органам фінансового моніторингу, виконавчої служби. Тобто фактично новий закон просто розширив перелік організацій, які можуть отримувати доступ до банківської таємниці для конкретних цілей", - підкреслює він.

Крім того, Ткачук нагадує, що вимога закону до форми документа, на підставі якого буде надаватися інформація, також є певною гарантією дотримання банківської таємниці.
 
"У цьому законі більше позитивного, ніж негативного. Фактично це дасть можливість відсіяти від отримання допомоги держави осіб, які за законом не мають на це права, що як мінімум справедливо", - резюмує Ткачук.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: