"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гонтарева заспокоїла: Ситуація на валютному ринку стабільна

Четвер, 28 січня 2016, 15:28

Ситуація на валютному ринку стабільна, курс гривні стабілізувався на ринковому рівні.

Про це повідомила глава Національного банку України Валерія Гонтарева на прес-конференції в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ситуація на валютному ринку стабільна. Валютний курс в останні дні перебуває на рівні 25-25,2 гривні за долар. При цьому НБУ третій день поспіль не виходить з інтервенціями: ринок сам знаходить баланс на цій утраті, в діапазоні 24,8-25,25 гривні за долар", - сказала вона.

При цьому Гонтарева зазначила, що на ринок впливають як одномоментні, так і фундаментальні фактори.

Реклама:

"Як НБУ неодноразово заявляв, надмірні коливання курсу гривні - наслідок дисбалансів попиту та пропозиції валюти у зв'язку зі святами. Щоб згладити волатильність, НБУ проводив інтервенції на міжбанку, продавши 118 млн доларів", - сказала Гонтарева.

Разом з тим глава центробанку підкреслила: головними чинниками є фундаментальні, такі як погіршення зовнішньої кон'юнктури, зниження цін на сировинних ринках, закриття Росії для українських експортерів, що відбилося на платіжному балансі країни і, відповідно, на курсі гривні.

Крім цього, додала Гонтарева, в даний час валюти всіх країн девальвують по відношенню до долара, особливо в країнах-експортерах, до яких відносяться валюти країн СНД (РФ, Казахстан, Азербайджан), які, у свою чергу, є торговими партнерами України.

Глава центробанку зазначила, що одночасно ці ризики можуть бути частково нівельовані надходженням офіційного фінансування за програмою МВФ та інших програм (євробонди під гарантії американського уряду, фінансування від Світового банку, ЄБРР та ін.), а також низькими цінами на енергоносії.

Коментуючи готівковий курс гривні, Гонтарева сказала, що традиційно він трохи вище міжбанківського, який є для нього визначальним.

За її словами, на ринок готівки, крім фундаментальних факторів, також істотний вплив роблять настрої населення, сезонний фактор, надлишкова ліквідність, яка може бути пов'язана з соціальними виплатами.

"Впровадження нефіксованого, гнучкого курсоутворення припускає коливання курсу. Ситуація на валютному ринку залишається прогнозованою і контрольованою", - знову наголосила Гонтарева.

Як відомо, 28 січня котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку України на відкритті торгів встановилися на рівні 24,82-24,92.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!