Яресько розраховує на позитивне рішення МВФ щодо третього траншу

Четвер, 28 січня 2016, 10:49

Україна розраховує на позитивне рішення МВФ щодо другого перегляду програми реформ з використанням механізму розширеного фінансування, затвердженої в березні 2015 року загальним обсягом 17,5 млрд доларів, і виділення Україні третього траншу обсягом 1,7 млрд доларів.

Про це сказала міністр фінансів Наталія Яресько в ході конференції "Україна у фокусі: стратегічна зустріч глобальних експортно-кредитних агентств і багатосторонніх фінансових інститутів", передає УНІАН.

"Я з оптимізмом дивлюся на розвиток відносин з МВФ. Ми очікуємо позитивного рішення щодо другого перегляду програми реформ і третього траншу", - сказала Яресько, додавши, що країна чекає коштів від Фонду вже найближчим часом.

Як повідомлялося, 11 березня 2015 року МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування загальним обсягом 17,5 мільярда доларів строком на 4 роки. Перший транш за новою програмою обсягом 5 мільярдів доларів Україна отримала 13 березня, другий 1,7 мільярда доларів - 4 серпня 2015 року.

Реклама:

Другий перегляд програми проходив в два етапи. Місія Фонду працювала у Києві у вересні минулого року і 2 жовтня 2015 року призупинила переговори у зв'язку з необхідністю проведення місцевих виборів, а також дискусій всередині країни щодо податкової реформи та проекту держбюджету на 2016 рік. В листопаді переговори поновилися.

На поточний момент Україна і МВФ погоджують доповідь про хід реформ і Меморандум про другий перегляд програми і подальших діях сторін, який розгляне Рада директорів Фонду.

Сторони обговорюють широкий спектр питань в рамках другого перегляду програми співпраці, який включає різні аспекти монетарної, банківської, антикорупційної політики, пенсійної реформи та приватизації.

За рішенням Ради директорів Україна отримає чи не отримає третій транш кредиту в обсязі 1,7 мільярда доларів.

Отримання цих коштів є вкрай необхідним для України, оскільки позитивне рішення МВФ дозволить нашій країні залучити ще 2,3 мільярда доларів фінансової допомоги – 1 мільярд доларів у вигляді гарантій від уряду США, а також кредитні транші від Європейського Союзу і Світового банку.

21 січня в ході зустрічі з президентом України Петром Порошенком директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард висловила надію, що Меморандум буде погоджено найближчим часом, а рішення Ради директорів МВФ щодо третього траншу буде позитивним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!