"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держава може втратити "Центренерго" через борги

Середа, 27 січня 2016, 19:10

Енергетична компанія "Енергомережа", яку пов'язують з братами Суркісами почала скупку боргів у "Центренерго" і Одеської ТЕЦ через пов'язані кредиторські компанії.

Про це йдеться у розслідуванні "Української правди".

У розслідуванні наголошується, що "Центренерго" з 2004 року перебуває в процедурі банкрутства за позовом вугільного підприємства "Ровенькиантрацит".

До осені минулого року підприємства ПЕК були захищені від банкрутства дією мораторію. По закінченню мораторію, в кінці минулого року відбулося два судових засідання.

Реклама:

"Перше пройшло 17 листопада - суд відмовив у претензіях цілому ряду державних і приватних кредиторів "Центренерго" на загальну суму понад 2,3 млрд гривень. Друге засідання відбулося 1 грудня. На ньому була затверджена заміна частини старих кредиторів, які вже були в реєстрі, на нових", - говориться у матеріалі.

Як наголошується, з вересня по листопад 2015 старі кредитори "Центренерго" переуступили свої борги невідомим компаніям "Транснова", "Баланс Груп" і "Легіст-Інвест" з вимогами на 70 млн гривень. При цьому загальний розмір вимог кредиторів 172,9 млн грн.

"Засновник "Баланс Груп" - Ганна Надежіна, "Легіст-Інвест" - Данило Платонов.

Вони числяться засновниками в компанії: "Спортивно-оздоровчий центр фізичного розвитку "Динамо-Київ". Платонов також працює директором у компанії "Енергомережа - генерація", її єдиний засновник - холдингова компанія "Енергомережа", - говориться в матеріалі.

Також, в самому кінці 2015 року "Енергомережа" напряму включилася у банкрутство Одеської ТЕЦ. Вона перекупила борги у трейдера "Укргаз-Енерго" Дмитий Фірташа і державного "Трансгазу".

"Зараз ведеться підготовка плану санації компанії, за результатами якої зможемо надати більш вичерпну інформацію", - повідомила прес-служба "Енергомережі".

Як писали "Наші гроші" з посиланням на низку ухвал Солом’янського районного суду м. Києва, НАБУ через суд отримали доступ до документів про рух коштів по банківських рахунках ПрАТ "ХК "Енергомережа".

Доступ до документів отримано в рамках розслідування кримінального провадження щодо привласнення 346,20 млн грн коштів ПАТ "Запоріжжяобленерго", у якому понад 60% акцій належить державі.

Із цих документів вбачається, що 23-27 квітня "Енергомережа" перерахувала 7,78 млн грн ТОВ "Ажен" начебто за консультаційні послуги та придбання товарів.

Також за період 29.07.2015 – 13.11.2015 "Енергомережа" перерахувала 76,08 млн грн в якості оплати за придбання цінних паперів ТОВ "Компанія "Нова-торг".

За період 27.04.2015 – 09.09.2015 "Енергомережа" перерахувала ТОВ "Т-М. Київ" 27,77 млн грн. як оплату за товари, консультаційні послуги та відповідальне зберігання.

Ще "Енергомережа" з 19.05.2015 під приводом придбання цінних паперів перерахувала 10 млн грн ТОВ "ВІП Крістел". 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: