Іран хоче потіснити Росію на європейському газовому ринку

Середа, 27 січня 2016, 17:56

Іран зайнявся розробкою проектів, які дозволять Тегерану почати постачання газу до Європи протягом двох років.

Про це The Wall Street Journal розповів Аліреза Камелі, керуючий директор Іранської національної газової компанії.

За словами Камелі, зараз Іран розглядає декілька варіантів, які дозволять країні "приєднатися до міжнародного клубу СПГ".

Як пише РБК, одним з розглянутих проектів є відновлення будівництва заводу Iran LNG, яке було припинено після введення санкцій проти Тегерана. На той момент він був готовий на 40%. Камелі уточнив, що для повної реалізації проекту потрібно ще три-чотири роки.

Реклама:

Ще одним варіантом є будівництво газопроводу дном Перської затоки в Оман. Ця країна володіє СПГ-інфраструктурою, яку потенційно міг би використовувати Іран.

За словами Камелі, влада Оману погодилися реалізувати цей проект протягом двох років. Місцеві чиновники не відповіли WSJ на запит з проханням про коментар.

Керуючий директор NIGC також повідомив, що компанія веде переговори з європейськими корпораціями, в тому числі з Golar LNG, про будівництво плавучих заводів зі зрідження газу.

Камелі уточнив, що реалізація проекту займе "менше двох років". У Golar відмовилися коментувати ці дані.

Камелі підкреслив, що як тільки СПГ-інфрастуктура буде готова, початок експорту в Європу, "звісно, буде розглядатися".

Він також додав, що найкоротшим шляхом вважається відправка іранського газу по трубопроводу через Туреччину, однак створення необхідних для збільшення експорту умов "не представляється можливим" з економічної точки зору.

На початку січня керуючий з міжнародних справ Іранської національної газової компанії Азізола Рамезані допустив будівництво трубопроводу для постачання газу до Європи.

Він пояснив, що Росія для поставок газу в Європу використовує трубопровід протяжністю 3 тисячі км. Представник NIGC заявив, що Іран також може вийти на цей ринок, проклавши таку трубу.

Представники Європейського союзу відзначають, що Іран може стати ключовим постачальником природного газу і допомогти зменшити блоку свою залежність від Росії, пише WSJ.

При цьому, за словами одного з чиновників ЄС, початок поставок протягом двох років "звучить не дуже реалістично". Співрозмовник газети послався на внутрішні оцінки Єврокомісії.

Як відомо, міжнародні санкції з Ірану були зняті 16 січня. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: