Міненерговугілля залучить американців до розслідування хакерських атак

Вівторок, 26 січня 2016, 17:44

Наприкінці тижня Міненерговугілля проеведе зустріч з американськими експертами, які також планують взяти участь в аналізі хакерських атак на українські обленерго.

Про це повідомив заступник глави Міненерговугілля Олександр Светелик, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Міненерговугілля до кінця січня підготує аналіз причин і обставин атаки вірусу Black Energy на три енергокомпанії: "Чернівціобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Київобленерго".

"Зараз ми проводимо аналіз, сподіваємося, що до кінця січня отримаємо цю аналітику", - сказав він.

Реклама:

За словами Светелика, цю проблему досліджують фахівці Обчислювального центру "Укренерго", залучені IT-співробітники з трьох постраждалих обленерго "Чернівціобленерго", "Прикарпаттяобленерго", "Київобленерго".

Светелик додав, що наприкінці тижня відбудеться зустріч з американськими експертами, які також планують взяти участь в аналізі.

"Для них це важливо, оскільки така вірусна атака може здійснюватися не тільки на обленерго, але на багато інших об'єктів. Це дуже серйозно", - сказав він.

Заступник міністра додав, що обставини здійснення атаки в різних компаніях відрізняються, "причини різні, якщо в окремих областях ця конфігурація мережі, що дозволила увійти, то в інших - це зовсім інші обставини".

Раніше з’явилися повідомлення, що Центральне розвідувальне управління, Агентство національної безпеки, Департамент внутрішньої безпеки США розслідують можливу причетність російських урядових хакерів до кібератак на українські електромережі в грудні 2015 року.

Українська компанія "Прикарпаттяобленерго" повідомила про вимкнення електроенергії, що вразило Івано-Франківськ і ще частину Прикарпаття, 23 грудня.

Причиною аварії назвали втручання сторонніх осіб у роботу телемеханіки – автоматичної системи контролю та управління енергообладнанням. Крім того, компанія повідомила і про технічні збої в роботі свого кол-центру.

Служба безпеки України 28 грудня звинуватила в цьому Росію. СБУ повідомила, що йшлося про кілька українських енергокомпаній. Незалежних повідомлень про причетність Москви до хакерської атаки немає.

Раніше "Економічна правда" розбиралася, хто і навіщо атакував українські обленерго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: