ВР удосконалила контроль за економічними концентраціями

Вівторок, 26 січня 2016, 17:21

Верховна Рада внесла зміни до закону про захист економічної конкуренції, тим самим збільшивши порогові показники для концентрації.

За відповідний закон №2168а проголосувало 248 народних депутатів.

Згідно із пояснювальною запискою, законопроект передбачає запровадження дворівневої моделі контролю за концентраціями:

1) перший рівень спрямований на контроль за концентраціями за участі великих українських компаній, сукупний річний оборот або сумарна вартість активів в Україні принаймні двох з яких перевищує 4 млн. євро, і при цьому їх сукупний оборот або вартість активів у світі більше ніж 30 млн євро;

Реклама:

2) другий рівень спрямований на контроль за концентраціями, що полягають у придбанні іноземними компаніями, світовий оборот яких перевищує 100 млн. євро українських підприємств, показник обсягу реалізації яких перевищує еквівалент 8 млн. євро в Україні (вартість активів при цьому до уваги не береться).

Крім того, прийняття законопроекту створить умови для зменшення невиправданого адміністративного тиску на суб’єктів господарювання, сприятиме покращенню входження інвесторів на українські ринки.

Концентрація - процес злиття підприємств, компаній та інших ринкових активів, внаслідок якого зростає економічна влада учасників ринку. Концентрацією визначається не лише придбання акцій, але і створення нових підприємств, передача певних об’єктів у оренду, і навіть призначення керівників великих компаній.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!