Відтік капіталу з Китаю досяг трильйона доларів

Понеділок, 25 січня 2016, 18:45

За підсумками 2015 року відтік капіталу з Китаю досяг 1 трлн доларів на тлі девальвації юаня, уповільнення економічного зростання і спаду на фондовому ринку.

Про це пише РБК.

За інформацією Bloomberg Intelligence, річний показник більш ніж у сім разів перевищив дані 2014 року, коли відтік капіталу становив 134,3 млрд доларів. Це також стало максимальною сумою з 2006 року.

У грудні виведення капіталів знову збільшилося майже на 50 млрд доларів у порівнянні з листопадом. Останній місяць року посів друге місце: відтік становив 158,7 млрд доларів. Більше грошей пішло з китайської економіки лише у вересні - 194,3 млрд доларів.

Реклама:

На юань також чинить тиск небажання експортерів конвертувати в китайську валюту свої кошти, які вони вважають за краще тримати в доларах, зазначив головний економіст Bloomberg по азіатським ринкам Том Орлик.

За оцінкою старшого економіста азіатських ринків консалтингового агентства Capital Economics Марка Уільямса, відтік капіталу, швидше за все, збережеться на високому рівні, тому що Центральний банк так і не зміг завоювати довіру інвесторів, показавши, що він знає, що робить, може виконати поставлені завдання.

Він нагадав, що максимальний відтік капіталу припав на моменти раптових змін у валютній політиці, пов'язаних з девальвацією юаня.

Державне управління з валютних ринків Китаю заявило 21 січня, що ризики транскордонних потоків капіталу знаходяться під контролем, а валютні резерви достатні, щоб захистити ринок від зовнішніх шоків.

Обсяг валютних резервів Китаю скоротився в поточному році на 300 млрд доларів, до 3 трлн доларів, що, на думку опитаних Bloomberg економістів, підриває довіру до здатності центрального банку захистити національну валюту.

Торік резерви скоротилися вперше з 1992 року. Вони зменшилися на 513 млрд доларів, до 3,33 трлн доларів.

Вашингтонський Інститут міжнародних фінансів раніше в січні оцінив розмір відтік капіталу з Китаю в 2015 році в 676 млрд доларів. Згідно з його прогнозом, відтік в 2016 році становитиме 448 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!