Президента просять врятувати виноробну галузь в Україні

Понеділок, 25 січня 2016, 16:12

На сайті Президента України Петра Порошенка з’явилася петиція про необхідність прийняття заходів із врятування виноробної галузі, та декриміналізацію приватного виноробства.

Про це йдеться у петиції, яка розміщена у розділі електронних петицій на сайті Президента України.

Автором петиції є Євген Шнейдеріс – власник приватної виноробні Beykush winery, якого у ДФС у жовтні минулого року звинуватила у незаконному виготовленні, зберіганні, збуті і транспортуванні з метою збуту підакцизних товарів.

"В Україні, не можна нарахувати на ринку навіть двадцяти виробників. Це менше ніж у будь-якому селі, якоїсь з виноробних країн Європи. Майже всі українські виробники виробляють продукцію не високої якості, і мають лише одну конкурентну перевагу перед імпортом – це ціна", - пише він.

Реклама:

За словами автора петиції проблема полягає у нерозумній регулюючій політиці держави у цій галузі.

"Базою регулювання виноробства в Україні є стара радянська спадщина. Багато документів, прийняті ще у 80-х роках минулого століття, у Радянському Союзі. В той час, коли не тільки не можна було думати про приватні виноробні, але й взагалі була заборонена приватна власність на засоби виробництва. І такі документи діють в Україні і зараз", - пише Шнайдеріс.

Автор петиції пропонує декриміналізувати виноробство, шляхом виведення вин українського походження із підакцизних товарів, і регулювати цю галузь не як алкогольну продукцію, а як продукт переробки сільгосподарчої продукції.

"Мої пропозиції: відмінити загороджувальні ліцензії; вже зараз наблизити винне регулювання до норм та правил ЄС; створити простий, виконуваний для невеликих господарств, механізм реєстрації виноробних господарств", - пише Шнайдеріс.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: