"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін посилив критерії відбору зарплатних банків

Понеділок, 25 січня 2016, 14:46

Мінфін встановив більш жорсткі критерії до уповноважених банків для виплати заробітної плати співробітникам бюджетних установ, пенсій та державної соцдопомоги.

Про це йдеться в повідомленні міністерства.

Згідно з повідомленням, до загального переліку критеріїв вибору уповноважених банків додано, що частка активів банку повинна становити не менше 1% активів банківської системи.

Уповноважений банк повинен володіти облігаціями внутрішньої державної позики в розмірі не менше 20% регулятивного капіталу банку.

Реклама:

Крім того, нові критерії передбачають, що на дату проведення конкурсу банк здійснює діяльність на банківському ринку не менше трьох років.

Також протягом трьох останніх місяців на момент подачі документів на постійно діючу комісію НБУ в банк не застосовувалися заходи впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних банком операцій і протягом трьох останніх місяців на момент подачі документів банк дотримується економічних нормативів, встановлених Нацбанком.

Уповноважений банк повинен бути учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб і не мати фінансової заборгованості перед ним, а також заборгованості по сплаті податків і зборів.

Крім того, обов'язково умова, що на момент подачі документів до банку або до власників і пов'язаним особам що не були застосовані санкції Україні, іноземними державами-членами Організації економічного співробітництва та розвитку чи ЄС протягом останніх 12 місяців.

Постанова передбачає, що банки будуть мати три місяці для досягнення відповідності зазначеним критеріям, а відповідні міністерства, відомства та інші центральні та місцеві органи виконавчої влади - ще один місяць для переходу на обслуговування в уповноважені банки, що відповідають новим критеріям.

Банки, в яких держава володіє часткою більше 75%, призначені уповноваженими банками на постійній основі.

Даною постановою пропонується міністерствам, центральним та місцевим органам виконавчої влади укласти договори не менш ніж з трьома уповноваженими банками.

Мінфін повідомляє, що через рік після прийняття постанови, в силу вступить ще один критерій відповідності - за кількістю емітованих банком електронних платіжних засобів (платіжних карток) державної багатоемітентної платіжної системи (не менше 10% загальної кількості емітованих банком платіжних карток).

"Встановлені критерії пропонується поширити на всі уповноважені банки з виплати не тільки заробітної плати працівникам бюджетних установ, а також пенсій та іншої державної грошової допомоги", - йдеться в повідомленні.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!