"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На агрокомпанію "Креатив" завели кримінальну справу

Понеділок, 25 січня 2016, 14:08

Національна поліція порушила кримінальну справу за фактом привласнення грошових коштів ПАТ "Укрсоцбанк" в особливо великих розмірах працівниками Агрохолдингу Креатив.

Про це йдеться у судовій ухвалі кіровоградського Кіровського районного суду.

Як наголошується в судовій ухвалі, крім ПрАТ "Креатив", у присвоєнні банківських коштів також звинувачуються працівники ПП "Еллада", ТОВ "Трейдойл", ПАТ "Яготинське ХПП" і ТОВ "Креатив Постач".

Досудовим розслідуванням встановлено, що 10 вересня 2012 року, Укрсоцбанк і група іноземних банків відкрили для ПрАТ "Креатив" кредитну лінію з максимальним лімітом в 255 мільйонів доларів. 19 липня 2013 ліміт був збільшений до 300 мільйонів доларів.

Реклама:

Також з метою забезпечення виконання кредитних обов'язків, між банком і агрохолдингом був складений договір застави товарів і сировини, наявність якого контролювала найнята в 2014-му компанія-сюрвейєр ТОВ "Балтік Контрол Юкрейн".

Як наголошується, після декількох позитивних інспекцій, розпочатих 31 липня 2015, агентство з моніторингу повідомило, що "за результатами інспекції від 11 серпня 2015 встановлено відсутність заставного майна на заводах ТОВ "Еллада" і ТОВ "Трейдоіл".

Найняті новим керівництвом агрохолдингу "Креатив" в серпні 2015 британська компанія-сюрвейєр Drum Risk Management і аудиторська компанія "Крестон Джі Сі Джі Аудит", окрім відсутності застави встановили ряд істотних відмінностей по кількості заставного майна зазначеного в договорі застави та кількості заставного майна, що обліковувалось бухгалтерським обліком.

Також, за даними ухвали, обсяги заставного майна, зазначені у звітах ТОВ "Балтік Контрол Юкрейн" були істотно завищенні у порівнянні з даними бухгалтерського обліку ПрАТ "Креатив", плюс, ряд звітів не відповідав ні фактичній кількості заставного майна ані кількості заставного майна за даними бухгалтерського обліку ПрАТ "Креатив".

За версією нового керівництва Агрохолдингу Креатив, група осіб, до складу якої входили посадові особи групи "Креатив", посадові особи ТОВ "Балтік Контрол Юкрейн", сфабрикували дані по кількості сировини і продукції ПрАТ "Креатив". Фальсифікація даних мала місце як в момент укладання договорів з банком і отримання кредитних коштів, так і надалі в процесі реалізації кредитних відносин.

В даний момент, Агрохолдинг Креатив повинен Укрсоцбанку 73,9 мільйонів доларів.

Як пише "Finclub", за версією ряду ЗМІ, до цього був причетний директор департаменту корпоративного кредитування Укрсоцбанку Сергій Царелунга.

"Ми почали кримінальні справи проти клієнтів, які обдурили банк. На нашу думку, медійні "вкидання", які ми спостерігали в ряді деяких сумнівних ЗМІ, були ініційовані недобросовісним клієнтом як спроба змусити нас відступити в нашому бажанні захистити свої права і добитися справедливості", - заявив виданню генеральний менеджер Укрсоцбанку (ТМ UniCredit Bank) Мауро Маскио .

За його словами, шахрайство позичальників по відношенню до банку протягом останніх років сприяло вирішенню групи UniCredit покинути український ринок.

"Тим більше що відбувалося це на тлі вкрай складної економічної ситуації в країні. Що далі? Ми продовжимо боротися з клієнтом, який вкрав гроші у нас, в інших банків і в українського суспільства (велика кількість податків, наприклад) і таємно виводив капітал за кордон. Ми не припинимо відстоювати свою правоту через ці спроби нас обмовити", - заявив Мауро Маскио.

Група "Креатив" - один з найбільших переробників сільськогосподарської продукції в Україні, який займається виробництвом жирів і маргаринів, соняшникової олії і шроту, соєвого шроту та олії, біопаливних пеллет, а також сільським господарством - рослинництвом і тваринництвом.

До серпня 2015 компанія належала Станіславу Берьозкіну і Юрію Давидову. У серпні компанія була виставлена на продаж через борги - станом на кінець березня 2015 борг групи становив 605 млн доларів.

Наприкінці серпня компанія змінила акціонерів - керуючим акціонером компанії став Рисбєк Токтомушев, який раніше займав посаду голови наглядової ради "БТА Банку".

За даними джерел видання "Дело", сума операції оцінюється в 25 млн доларів, з яких 22 млн доларів було заплачено Станіславу Берьозкіну і 3 млн доларів - Юрію Давидову.

Нагадаємо, Укрсоцбанк був заснований в 1990 році. Після покупки банку італійською групою UniCredit Group і злиття з ПАТ "Унікредит Банк" був проведений ребрендинг фінустанови, з тих пір банк функціонував під вивіскою UniCredit Bank.

Влітку 2015 почали з'являтися  повідомлення про можливу операцію італійської групи та акціонерів Альфа Банку з викупу останніми Укрсоцбанку.

У січні 2016 акціонер Альфа-Банку через холдингову компанію ABH Ukraine Limited ("ABHU") і UniCredit Group оголосили про підписання угоди про передачу 100% акцій ПАТ "Укрсоцбанк" в обмін на міноритарну частку володіння в ABHH у розмірі 9,9%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: