Порошенко пояснив, як переконав МВФ на 1,7 мільярда і незмінний пенсійний вік

Неділя, 24 січня 2016, 21:55

Відповідно до домовленостей із Міжнародним валютним фондом до золотовалютних резервів України незабаром має надійти 1,7 мільярди доларів США.

Про це сказав президент Петро Порошенко в інтерв’ю трьом каналам, розповідаючи про зустріч із керівником МВФ у Давосі (Швейцарія).

"Міжнародний валютний фонд і Крістін Лагард з великою довірою ставляться до України, до мене і до української влади. Підстави для цього абсолютно чіткі: до цього вся українська влада багато чого обіцяла, але ніколи нічого не робила. Потрібно було отримати перший транш під обіцянки – і на цьому припинити практично розвиток співпраці", - сказав він.

Порошенко наголосив, що "ми говоримо про те, щоб зробити Україну енергетично незалежною, вперше зробити диверсифікацію джерел газопостачання".

Реклама:

"Щоб очистити від корупції газовий сектор, який завжди був джерелом і символом корупції, бо завжди вся влада сиділа на ньому – і тут ми кажемо: "Ні, ці позиції будуть робитися прозоро і ефективно. Для того, щоб скоротити дефіцит державного бюджету, щоб провести податкові зміни, щоб принести прозорість у податкову систему, зробити справедливими певні соціальні кроки", - додав президент.

За його словами, зустріч із Лагард – "це була розмова партнерів".

"І я чітко наголосив ті кроки, які я збираюся робити. Бо левова частина питань, які містяться в нашій програмі співпраці з МВФ, вони є і у програмі співпраці зі Світовим банком, і в програмі співпраці з надання макроекономічної допомоги Євросоюзом і іншими нашими партнерами", - зазначив Порошенко.

"Позиція була абсолютно чітка і конкретна. Тут ми робимо кроки з боротьби з корупцією, ці кроки робляться з умов безвізового режиму, ці кроки робляться по тих чи інших соціальних програми, ці кроки з конкретними графіками – по енергетичній безпеці, фіскальні складові, фінансові складові, банківські складові, валютно-курсові складові і інші", - пояснив він.

За словами Порошенка, попри дуже короткий термін сторони дійшли висновку: "Нам не потрібний більше приїзд місії. Ми маємо на сьогодні завершити формування цього документу, узгодити уже остаточні формулювання".

"Я попросив, щоб у пенсійній реформі ми прибрали вимогу щодо пенсійного віку і, враховуючи складну соціальну ситуацію, ми знайшли ці компроміси, нам пішли назустріч – так само, як ми зробили минулого разу, бо ми продемонстрували прогрес в інших напрямках", - заявив президент

"Я, насправді, пишаюся оцінкою, яку Крістін Лагард надала, сказавши, що Україна здивувала світ. Мені приємно було почути, що вона залишається прихильником цієї думки", - наголосив він

"У нас до золотовалютних резервів найближчим часом має надійти 1 мільярд 700 мільйонів доларів", - підсумував Порошенко.

Він додав, що "це не все".

"Уже наприкінці програми в мене відбулася дуже конструктивна зустріч із президентом Швейцарії, і ми вирішили ті проблеми, які не вирішувалися рік, бо домовився про надання нам кредиту з боку Швейцарії я ще минулого Давосу. Але ми не могли знайти протягом року погоджень у формулюваннях щодо документу з видачі", - сказав Порошенко.

"Також ми домовилися… і коли я виходив мені вже міністр фінансів зателефонувала, що є вже підтвердження – і ми отримаємо ще 200 мільйонів, які також надійдуть у наші золотовалютні резерви", - додав він.

"А це є курс, це є стабільність фінансової системи, грошової одиниці, що в бурхливих ситуаціях, як зараз відбуваються на ринках сировинних товарів, є кардинально важливі для нас", - наголосив президент.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!