Суд підтримав виведення грошей з "Дельта Банку" - ЗМІ

Четвер, 21 січня 2016, 16:38

Фонду гарантування вкладів фізичних осіб не вдалося зламати в суді одну зі схем виведення грошей заможними вкладниками з "Дельта Банку".

Про це пише Finclub.

Як повідомляє видання, йдеться про погашення кредитів юросіб - клієнтів проблемного банку за рахунок розміщених фізособами-поручителями вкладів в цьому ж банку. Після такого "погашення" поручителі вимагають від позичальника повернути їм борг.

В даному випадку конфлікт виник навколо держкомпанії "Укргазвидобування", йдеться в матеріалі.

Реклама:

Як пише видання, у серпні-вересні 2013 року "Дельта Банк" відкрив "Укргазвидобуванню" дві кредитні лінії лімітом по 150 млн грн кожна під 24% річних. Запорукою виступили виробничі запаси.

Майнові права за цими кредитами в 2014 році були закладені банком в Нацбанку під кредити на підтримку ліквідності.

28 листопада 2014 "Дельта Банк", будучи проблемним з 30 жовтня, уклав з дев'ятьма особами договори поруки за кредитами "Укргазвидобуванню".

"Позичальник допустив прострочення в оплаті кредитів (сума прострочення не вказується), тому" Дельта Банк "19-20 лютого 2015 списав з рахунків поручителів гроші в рахунок повного погашення кредитів, про ніж 23 лютого було повідомлені і" Укргазвидобування ", і поручителі" , - йдеться в повідомленні.

Тому, права вимоги по боргу перейшли від "Дельта Банку" до поручителів, які в листопаді звернулися з позовами на "Укргазвидобування" з вимогою стягнути з неї 214 млн грн.

Однак тимчасовий адміністратор "Дельта Банку", який прийшов в банк 3 березня 2015, мав іншу думку. 29 квітня він визнав договори поруки нікчемними.

Проблема ФГВФО полягає в тому, що сама схема з поручительством в цілому законна.

У Нацбанку розраховують домогтися отримання контролю над заставами "Укргазвидобування".

"На сьогодні "Дельта Банк" спільно з Національним банком оскаржують рішення Окружного адміністративного суду Києва в апеляційній інстанції. Таким чином, до моменту завершення судового спору передчасно говорити про втрату Національним банком застави у вигляді майнових прав за кредитами ПАТ "Укргазвидобування", - повідомили FinClub в НБУ.

Як повідомлялося раніше, детективи Національного антикорупційного бюророзпочали розслідування, відносно голови НБУ Валерії Гонтаревої, через депозит її сина в Дельта Банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: