ЄЦБ залишив базову ставку на рівні 0,05%

Четвер, 21 січня 2016, 15:53

Європейський центральний банк за підсумками січневого засідання не став змінювати базову процентну ставку за кредитами, залишивши її на рекордно низькому рівні в 0,05% річних.

Про це йдеться в повідомленні банку, передає "Інтерфакс-Україна".

Ставка по депозитах ЄЦБ залишена на рівні мінус 0,3% річних, ставка по маржинальним кредитам збережена на позначці 0,3% річних.

Рішення банку співпали з очікуваннями більшості аналітиків.

Реклама:

Інвестори очікують прес-конференції глави ЄЦБ Маріо Драгі. Їх цікавить, як керівництво банку відреагує на триваюче падіння вартості нафти, що надає тиск на споживчі ціни в єврозоні, повідомило агентство Bloomberg.

При цьому будь-яких оголошень про розширення стимулюючих заходів не очікується, відзначає MarketWatch.

Більше 60% опитаних Bloomberg економістів в даний час вважають, що ЄЦБ оголосить про додаткові стимули пізніше цього року, у порівнянні з 40% у грудні.

У тому числі 53% очікують чергового пониження ставки за депозитами, а 57% - збільшення щомісячного обсягу програми викупу облігацій.

"Якщо нафтові ціни залишаться на нинішніх депресивних рівнях, ЄЦБ, ймовірно, не буде просто сидіти і чекати в надії на краще, - заявив головний європейський аналітик Nordea Markets Хольгер Сандт. - Ми можемо побачити подальше пом'якшення політики вже в березні".

Після опублікування новини про збереження процентних ставок європейський ринок акцій підсилив підйом. Значення зведеного індексу найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 до 14:43 збільшилася на 0,49%.

Курс євро практично не змінився і становив до цього часу 1,0903 долара проти 1,0906 долара перед виходом даних про ставки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!