"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Трейдери просять МінАПК вирішити проблему з видачею сертифікатів

Вівторок, 19 січня 2016, 18:56

Українські трейдери не можуть здійснювати поставки зернових, продуктів їх переробки, а також рослинної олії в Європейський Союз у зв'язку зі складнощами видачі митними органами сертифіката походження товарів форми EUR.1.

Про це йдеться у зверненні Української зернової асоціації (УЗА) до міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка.

Як повідомляється, в даний час є труднощі з видачею сертифікату EUR.1 через різні підходи митних органів до списку документів, що підтверджують походження товару.

Часто митні органи вимагають невиправдано великий пакет документів.

Реклама:

"Просимо терміново вирішити питання з оформлення EUR.1, надати даний вичерпний список документів і рекомендовані форми документів Державної фіскальної служби для використання при видачі сертифікатів EUR.1 на зерно, олію та продукти переробки зерна в Україні", - йдеться у зверненні до міністра.

За словами президента асоціації Володимира Клименка, до 1 січня 2016 року Сертифікат EUR.1 видавала Торгово-промислова палата України (ТПП), але з набранням чинності договору про зону вільної торгівлі з ЄС ці функції перейшли ДФС.

"До Нового року, всі кораблі, які пішли, пішли з сертифікатом, який оформляла ТПП, вони прийшли в Європу, але не можуть розмитнити, тому що в ЄС не приймають сертифікат, виписаний ТПП. В ЄС його видають митні органи, а після вступу в силу договору про зону вільної торгівлі, в Україні теж EUR.1 повинна видавати митниця", - уточнив він.

Як повідомлялося, з 1 січня 2016 року набула чинності угода про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: