"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціна на нафту Brent піднялася вище 30 доларів за барель

Вівторок, 19 січня 2016, 14:56

Ціни на нафту Brent, що впали напередодні до мінімальних з 2003 року рівнів, перевищили 30 доларів за барель за рахунок високого споживання палива в Китаї.

Про це свідчать дані торгів, передає Рейтер.

Ф'ючерси на Brent подорожчали на 1,69 долара до 30,24 долара за барель, а ф'ючерси на WTI - на 0,75 долара до 30,17 долара.

Споживання нафти в Китаї, за попередніми даними, в минулому році зросло на 2,5% до рекордного рівня 10,32 мільйона барелів на добу, незважаючи на більш повільне зростання економіки.

Реклама:

Націнка на американський еталон WTI по відношенню до Brent в понеділок досягла максимуму з 2010 року за рахунок очікуваного підвищення експорту нафти з Ірану в Європу та Азію і скасування заборони на експорт нафти з США.

Аналітики пророкують подальше зниження цін.

"Очевидно, що ціни на нафту залежать від настрою інвесторів... Кількість ставок на зниження цін максимальна з 1983 року, значить інвестори хвилюються, що Іран заллє ринок нафтою", - написали у звіті аналітики банку ANZ.

Більшість аналітиків вважають, що повернення Ірану на світовий ринок буде повільним, бо йому потрібні інвестиції в модернізацію інфраструктури. За оцінкою Goldman Sachs, цього року Іран збільшить видобуток на 285 тисяч барелів на добу, а на думку BMI Research - на 400 тисяч.

Уряд Ірану видав указ про підвищення видобутку нафти на 500 тисяч барелів на добу, повідомило в понеділок інформаційне агентство Shana з посиланням на заступника міністра нафтової промисловості Рокнеддіна Джавади.

У сховищах Ірану, за різними оцінками, знаходяться 12-14 мільйонів барелів нафти і 24 млн барелів конденсату, готових до відвантаження.

На думку Міжнародного енергетичного агентства, надлишок нафти на світовому ринку збережеться як мінімум до кінця 2016 року за рахунок теплої погоди і зростання пропозиції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!