"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У 2015 році кияни залишили в ресторанах 3,2 мільярда гривень

Вівторок, 19 січня 2016, 11:50

У 2015 році ресторанний ринок Києва зріс на 15% і досяг 3,2 млрд гривень.

Про це пише ЛІГА.net.

За даними компанії Ресторанний консалтинг, в 2015-му виручка столичних ресторанів становила близько 3,2 млрд гривень, що на 15% більше в порівнянні з попереднім роком.

Зростання доходів не говорить про збільшення відвідуваності або маржинальності, а є лише наслідком більш ніж 40%-ї інфляції, страви та напої в ресторанах за рік в середньому подорожчали на 30%. Через це на 15-20% зріс і середній чек, підрахували в Ресторанному консалтингу.

Реклама:
 

Минулий 2015 рік був помітно краще, ніж попередній, розповідає співвласник мережі Піца Челентано і Банку Максим Храмов. "2014-й був складним від першого до останнього місяця", - згадує він.

Тоді, в першій половині 2014 року, відтік відвідувачів, особливо в ресторанах, розташованих в центральній частині міста, становив 50%.

Ситуація почала стабілізуватися тільки в другій половині 2014 року. Пережити спад і дочекатися поліпшення змогли далеко не всі. Позаторік з ринку пішло майже 10% (154) з тисячі шістсот дев'яносто двох ресторанів, які працювали в столиці наприкінці 2013 року.

"Це найбільша кількість закриттів за рік, - говорить генеральний директор компанії Ресторанний консалтинг Ольга Насонова, - в той час як відкрилося всього лише 35 закладів".

Сильно постраждали ті ресторани, які підвищували ціни в меню синхронно з курсом долара. Більшість рестораторів намагалися притримати ціни і замінювали імпорт, що стрімко дорожчає, українськими аналогами.

На цьому тлі ресторатори оцінюють 2015 рік набагато краще, що знайшло своє відображення в статистиці. За минулий рік, за даними Ресторанного консалтингу, закрилося 143 ресторани, тоді як відкрилося 58 нових закладів. Також припинилося падіння відвідуваності.

"В Україні вже є певний прошарок населення, який харчується за межами будинку. Їх кількість перестала скорочуватися", - говорить Храмов. На його думку, ресторанний ринок Києва підтримали забезпечені переселенці зі сходу країни.

 

Храмов очікує, що 2016 рік буде принаймні не гірше. Ресторатор робить свій прогноз на основі даних економістів, які вважають, що в Україні припиниться падіння ВВП, а гривня буде відносно стабільна. Це дозволить утримати ціни в меню на торішньому рівні і поліпшити споживчі настрої киян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!