Експерт пояснив, чим загрожує Росії зняття санкцій з Ірану

Неділя, 17 січня 2016, 17:10

Через зняття санкцій з Ірану постраждає російський бюджет, який недоотримає прибуток.

Таку думку висловив партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін, передає "Дождь".

За його словами, щоб зберегти європейський ринок, конкуруючи з низькими іранськими цінами на сировину, Росія змушена буде робити знижки.

"Постраждає російський бюджет, який недоотримає прибуток. Якщо, наприклад, ціна впаде до 15 доларів за барель, бюджет не отримає взагалі ніяких надходжень - за законодавством при такій ціні вся виручка залишається у нафтових компаній", - сказав він.

Реклама:

"Дефіцит бюджету вдарить по населенню: для виконання травневих указів президента і гонки озброєнь будуть потрібні кошти", - заявив експерт.

На думку Крутихіна, можуть постраждати бюджетники, охорона здоров'я, наука та освіта.

"Існуючі контракти на поставки будуть виконуватися, але в перспективі декількох років частина ринків у Європі Росія може втратити. Насамперед, це північно-західна Європа. Тим більше що іранці вже оголосили, що шляхом змішування двох сортів нафти їм вдалося отримати суміш, за складом схожу на російську експортну Ural", - зазначив він.

При цьому, за словами Крутихіна, Китай продовжить імпортувати російську сировину, навіть незважаючи на те, що іранські ціни будуть нижчими.

Раніше стало відомо, що світові лідери погодились на скасування жорстких санкцій проти Ірану в обмін на дотримання Тегераном своїх зобовʼязань щодо обмеження розробки ядерної зброї.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!