Свинокомплекс НБУ заборгував Ощадбанку майже 56 мільйонів гривень

П'ятниця, 15 січня 2016, 19:46

Ощадбанк через суд вимагає 55,7 мільйона гривень у свинокомплекса "Свіжачок", який належить Національному банку України.

Про це повідомляє портал Finbalance з посиланням на ухвалу Господарського суду Запорізької області.

У грудні 2015 року Ощадбанк звертався до Господарського суду Запорізької області з позовом до ПАТ "Свіжачок" про стягнення заборгованості 55,7 млн грн., згідно з двома договорами купівлі-продажу цінних паперів, які укладалися в жовтні 2013 року.

Оскільки суд вирішив, що позовні вимоги за двома договорами купівлі-продажу не можуть бути об’єднані в одній позовній заяві, її залишили без розгляду.

Реклама:

Як повідомила прес-служба Ощадбанку на запит ЕП, правова позиція господарського суду Запорізької області є незаконною і банк 5 січня цього року оскаржив зазначену ухвалу до Апеляційного господарського суду.

В прес-службі Нацбанку ЕП підтвердили, що у центробанку перед "Ощадбанком" дійсно існує заборгованість по сплаті купонного доходу за облігаціями ПАТ "Свіжачок", але в розмірі 3,9 млн грн.

Заборгованість виникла у зв’язку з недостатністю у ПАТ "Свіжачок"  коштів, що надходять від операційної діяльності,  для виплати купонів за облігаціями, зазначають в НБУ.

"У 2013 році ПАТ "Свіжачок" випустила облігації на суму 59 млн грн, кошти від продажу яких планувала направити на розвиток виробничої бази компанії. Умови випуску було порушено, і кошти були спрямовані на купівлю облігацій маловідомих компаній, одна з яких ТОВ "Тріумф" вже на той час фінансово не була спроможна платити купони, а інші ТОВ "Центробій" та ТОВ "Ековіте" не вели господарської діяльності", - йдеться у відповіді центробанку на запит ЕП.

В НБУ підкреслюють, що через рахунки ПАТ "Свіжачок" переводилися кошти, кінцевим отримувачем яких були вищевказані компанії, які фактично належали до однієї групи.

Після звільнення з посади попереднього керівника КНПФ НБУ Олега Макаренка компанії "Тріумф", "Центробій" та "Ековіте" припинили сплачувати проценти ПАТ "Свіжачок", через що компанія звернулася з позовом до суду з метою стягнути борги з емітентів облігацій, які він тримає.

Питання щодо непрозорої діяльності пенсійного фонду НБУ з'явилися в листопаді 2014 року. Регулятор фондового ринку, НКЦПФР, виявив, що фонд вклав у ризикові цінні папери більше 600 млн грн.

За даними НКЦПФР, 98,5% акцій ПАТ "Свіжачок" належать корпоративному недержавному пенсійному фонду НБУ. серед власників підприємства значаться також Олександр Овчінніков та Олександр Табацький.

Чистий збиток ПАТ "Свіжачок" за 9 місяців 2015 року становив 5,7 млн грн, у 2014 році - 38,7 млн грн. Компанія зареєстрована в с. Інзівка Приморського району Запорізької області. Підприємство займається реалізацією свинини в живій вазі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!