ЄК оштрафує Apple на 8 мільярдів доларів за ухилення від сплати податків

П'ятниця, 15 січня 2016, 16:13

Корпорація Apple не сплатила понад 8 мільярдів доларів через оптимізацію податків, як стало відомо з розслідування Єврокомісії.

Про це йдеться у розслідуванні Єврокомісії, повідомляє Bloomberg.

Регулятори звинуватили виробника iPhone у використанні дочірніх підприємств в Ірландії (місце реєстрації європейської штаб-квартири Apple), з метою уникнути сплату податків за доходи, які генеруються за межами США.

Європейська комісія стверджує, що корпоративна змова компанії Apple в Ірландії дозволяє розрахувати прибуток, використовуючи більш сприятливі методи бухгалтерського обліку.

Реклама:

Apple обчислює податковий вексель, використовуючи низькі експлуатаційні витрати, через що знижується сума, яку компанія платить ірландському уряду.

Хоча Apple генерує близько 55% своїх доходів за межами США, її зовнішня податкова ставка становить близько 1,8%.

Якщо Комісія вирішить застосовувати більш жорсткий стандарт бухгалтерського обліку, Apple може бути зобов'язана заплатити податки в розмірі 12,5%, на суму 64,1 мільярда доларів прибутку, отриманого з 2004 до 2012 року.

Випадок з Apple може стати одним з найгучніших в історії американських компаній, представлених в Європі, хоча у європейських посадовців були сумніви щодо Starbucks, Amazon і McDonalds.

Головний виконавчий директор компанії Apple Тім Кук заперечує, що компанія використовує хитрощі, щоб уникнути сплати податків.

У недавньому інтерв'ю на CBS, він назвав критику компанії "політичною нісенітницею". За його словами, податкова система застаріла і потребує оновлення для цифрової економіки.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!