Китайська компанія купила нафту в США

П'ятниця, 15 січня 2016, 12:38

Китайський державний нафтопереробник Sinopec Corp купив першу партію нафти в США, де в грудні була скасована заборона на експорт нафти, що діяла 40 років.

Про це, з посиланням на джерело повідомляє Reuters.

Партія буде відвантажена з одного з південних портів в США в березні і може покласти початок постійним поставкам в Китай, що зацікавлений у нових постачальниках.

Unipec, торговий підрозділ Sinopec, орендує нафтосховища на островах у Карибському морі, що дозволить йому змішувати легку американську нафту з важкою і більш дешевої нафтою з Латинської Америки і створювати суміш, що ідеально підходить для китайських НПЗ.

Реклама:

Перші партії американської нафти вже прямують до Європи, але це радше символічна продаж для американських компаній, які два роки добивалися скасування ембарго на експорт, тому що поставки в Європу, за словами трейдерів, невигідні.

У той же час продажі Sinopec, другому за обсягом виробництва переробнику в світі, виглядають багатообіцяючими.

"Експорт американської нафти - це хороша новина для світового ринку, тому що дозволить переробникам Азіатсько-Тихоокеанського регіону диверсифікувати джерела поставок при вигідній ціні. Наші сховища на островах у Карибському морі добре підходять для таких постачань", - говорить джерело в Sinopec.

Він і представник компанії відмовилися повідомити подробиці угоди.

Враховуючи обмеження на судноплавство уздовж американського узбережжя Мексиканської затоки, партія, швидше за все, не перевищує 600 тисяч барелів на суму близько $20 млн.

Цей обсяг дорівнює імпорту Китаю приблизно за 2 години. За словами джерела, ця партія піде безпосередньо в Китай, але надалі танкери можуть направлятися на орендовані Sinopec сховища на острові Санта-Крус, одному з Американських Віргінських островів.

Китай і раніше зрідка купував нафту в США, наприклад з Аляски в кінці 1990-х років. У квітні і травні минулого року Китай отримав дві незвично маленькі партії по 200 тисяч барелів з Сан-Франциско, але це могла бути перевалка іноземної нафти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: