НАБУ дозволили виїмку документів про аферу на "Запоріжжіобленерго"

П'ятниця, 15 січня 2016, 09:38

Слідчий суддя дозволив детективам Національного антикорупційного бюро провести виїмку документів у Фонді держмайна, якими була санкціонована оборудка по крадіжці 346 млн грн з коштів "Запоріжжяобленерго".

Відповідне рішення 22 ухвалив Солом’янський райсуд Києва, пишуть "Наші гроші".

Як пише видання, досудовим розслідуванням встановлено, що 22 грудня 2014 ВАТ "Запоріжжяобленерго" та ДП "Запорізький титано-магнієвий комбінат" зверталися з листами до Фонду держмайна про погодження договорів про відступлення права вимоги по боргам за електроенергію на користь ПАТ "Енергомережа".

Ця фірма зрештою отримала від "Запоріжжяобленерго" право вимоги з низки заводів оплати за електроенергію на суму 346 млн грн, йдеться у повідомленні.

Реклама:

За це "Енергомережа" мала заплатити обленерго лише 200 тис грн. Тобто заводи платили за електроенергію гроші не постачальнику, а посередницькій фірмі.

Оскільки 60,2% акцій "Запоріжжяобленерго" належить державі, то енергокомпанія звернулась до ФДМУ за погодженням своїх угод з "Енергомережею".

Аналогічно за таким дозволом звернулось і держпідприємство "Запорізький титано-магнієвий комбінат", яке виступало платником грошей за електроенергію.

Суддя дозволив виїмку звернень компаній до ФДМУ та відповіді фонду з відмітками щодо його погодження керівниками структурних підрозділів, пояснювальними/ доповідними записками до нього, а також з відповідними резолюціями керівників щодо його розгляду.

"Наші гроші" звертались до ФДМУ з проханням пояснити, чому Фонд погодив угоди "Запоріжжяобленерго" і "Енергомережі".

Голова ФДМУ Ігор Білоус тоді офіційно відповів, що "за вказаним листом Товариства Фонд не надавав погодження ВАТ "Запоріжжяобленерго" на здійснення зазначеної операції з борговими вимогами, оскільки на думку Фонду, надані проекти договорів не є факторинговими у розумінні частини 4 статті 12 закону "Про приватизацію держмайна".

Нагадаємо, в рамках кримінального провадження  ведеться розслідування по привласненню 346 млн грн. коштів "Запоріжжяобленерго".

У грудні суддя дозволив виїмки документів по цій справі у банках та у компаніях "Запоріжжяобленерго", ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (контролюється групою Дмитра Фірташа), ДП "Запорізький титано-магнієвий комбінат" та "ХК "Енергомережа" (Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом).

Міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" є групи близьких до президента України Петра Порошенка Констянтина Григоришина та братів Суркісів.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює замголови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: