ЗМІ: Сім'я Авакова заробляє, занижуючи вартість газу і "оптимізуючи" податки

Четвер, 14 січня 2016, 13:46

Родина голови МВС Арсена Авакова, під час його перебування на посаді міністра заробляє на видобутку газу, занижуючи його вартість і "оптимізуючи" податки.

Про результати свого такого розслідування повідомляє журнал Новое Время.

За інформацією видання, сімейна бізнес-група міністра не тільки повернула собі всі втрачені за часів Віктора Януковича активи, але й за лише 2014 рік, за даними НВ, близькі до Авакова газовидобувні фірми недоплатили до держбюджету 98,2 млн грн.

"Ядро бізнесу Авакових — група Інвестор, центральний офіс якої розташований у пафосному триповерховому маєтку з ліпниною у самому центрі Харкова. Станом на 2013 рік Інна Авакова, дружина міністра, а також його син Олександр були співвласниками цієї фірми. У реєстрі юридичних осіб Інна Авакова досі значиться мажоритарним власником цієї компанії. Сам же міністр заявляв, що активи, які належать йому до приходу на держслужбу, переписані на сина", - пише видання.

Реклама:

У Інвестор входить компанія Енергія-95, яка володіє ліцензіями на видобуток газу на Денисовському і Мар'їнському родовищах в Харківській області.

Видання зазначає, що в 2011 році Енергія-95 заклала у вигляді забезпечення під зобов'язання пов'язаних з Аваковим фірм ще не видобутий газ з Мар'їнського на суму 1 млрд грн. А гривня тоді була істотно дорожчою за нинішню, враховуючи її девальвацію в 2014-2015 роках.

Крім того, Енергія-95 володіє ліцензією, на її партнера — компанію Денисовське — оформлена частина об'єктів і трубопроводи, а ще одна фірма — Гравеліт-21 — займається продажем видобутого газу. Всі ці структури входять у групу "Інвестор", що належить сім'ї міністра.

У 2014‑му з денисовських надр група видобула 171,8 млн куб. м газу. Компанія мультимільйонера Вадима Новинського Укргазвидобування, яка здобула приблизно стільки ж в той самий період, відзвітувала про те, що отримала на цьому понад 300 млн грн чистого прибутку. Однак на Денисовському родовищі показали дохід у 313,7 млн грн, з яких на прибуток прийшлося лише 11 млн грн.

"Причиною стали демпінгові ціни, за якими денисовський газ відправився на ринок. Все здобуте в 2014‑му партнери продали за 313,7 млн грн, тобто з розрахунку близько 1,8 тис. грн за тис/ куб. м", - зазначає видання.

"При цьому середня ринкова ціна 1 тис. кубів становила на той момент не менше 4 тис. грн. В результаті добувачі недоотримали понад 373 млн грн. Враховуючи середній курс долара в 2014‑му на рівні 11,9 грн / $1, мова йде приблизно про $31 млн", - пише видання.

Експерти ринку вважають, що у випадку з Денисовським родовищем використовувалася одна з найбільш ефективних і розповсюджених схем по зменшенню оподаткування.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: