Яценюк доручив зайнятися виплатою Японії "кіотських грошей"

Середа, 13 січня 2016, 08:46

Прем'єр Арсеній Яценюк доручив заступнику міністра екології, Мінфіну та Держказначейству зайнятися поверненням Японії невикористаних грошей, які Україна отримала у 2009-2010 роках від продажу квот на викиди парникових газів в рамках Кіотського протоколу.

Про це йдеться у розпорядженні Кабміну, оприлюдненому у вівторок.

Таким чином заступника міністра екології Сергія Курикіна уповноважили "на здійснення необхідних заходів в межах повноважень (...) для виконання зобов’язань щодо повернення невикористаних коштів, отриманих від продажу частин встановленої кількості викидів парникових газів".

Окрім того, міністерству фінансів та Державній казначейській службі доручено здійснити повернення невикористаних коштів відповідно до запиту на повернення від Організації з розробки нових енергетичних та промислових технологій (Японія).

Реклама:

Як відомо, у 2009-2010 роках Україна отримала від Японії та Іспанії 470 млн євро на реалізацію екологічно проектів.

У Національному екологічному центрі України заявили, що з понад 500 попередньо затверджених проектів утеплення шкіл, садочків та лікарень, на кінець 2013 року було реально завершено близько 150 і протягом 2014 року ще декілька десятків проектів.

У НЕЦУ вважають, що теперішньому уряду потрібно якнайшвидше довести до суду розслідування розкрадання коштів Кіотського протоколу та притягнути до відповідальності чиновників і недобросовісні фірми.

"Тут йдеться про імідж країни, про нашу здатність дотримуватися міжнародних угод та чесно розпоряджатися коштами, які нам були надані для справді важливих проектів у сфері екології та енергетики", - заявила голова відділу кліматичної політики НЕЦУ Ірина Ставчук, підкресливши, що нинішня ситуація ставить під загрозу отримання кліматичної допомоги в майбутньому.

Станом на 2 липня 2014 року залишок невикористаних коштів, отриманих урядом від продажу квот на викиди парникових газів Японії та Іспанії, становив 1,339 мільярда гривень.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: