У НАБУ не можуть порушити справу за офшорні доходи Мартиненка

Понеділок, 11 січня 2016, 16:14

У Національному антикорупційному бюро відмовили у відкритті справи щодо можливого ухиляння від декларування офшорних доходів колишнім депутатом Миколою Мартиненком.

Про це йдеться у відповіді НАБУ на заяву депутат від БПП Сергія Лещенка.

Депутат просив перевірити можливе ухиляння Мартиненка від декларування доходів з його офшорних компаній у 2011 та 2014 роках.

 
 

У НАБУ нагадали, що норма про кримінальну відповідальність за недостовірні дані у деклараціях набрала чинності 26 квітня 2015 року.

Реклама:

"Таким чином, закон про кримінальну відповідальність за подання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей не має зворотної дії в часі, а тому не може застосовуватись до подій, що сталися до 26.04.2015", - пояснили в НАБУ.

Проте у Антикорупційному бюро припустили, що могло мати місце "порушення колишнім народним депутатом Мартиненком М. В. вимог фінансового контролю, що є адміністративним правопорушенням".

Тому заяву Лещенка передали в МВС.

Як відомо, раніше Лещенко звернувся до правоохоронних органів з проханнямперевірити декларацію Мартиненка, у якій він не вказав наявність у нього панамської офшорної компанії Bradcrest Investments.

Сам Мартиненко відхрещувався від цієї компанії, однак швейцарські прокурори отримали у женевському банку BNP Paribas підтвердження того, що кінцевим власником компанії є саме Мартиненко.

Крім того, згідно з матеріалами справи, Bradcrest Investments отримувала на свій рахунок "відкат" у сумі 15-20% від контракту між держкомпанією "Енергоатом" і чеським заводом "Шкода" в 2008 році.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: