ОПЗ продовжує купувати газ у скандальної "Антри"

Середа, 9 грудня 2015, 19:01

Одеський припортовий завод продовжує купувати газ за прямими контрактами у австрійської компанії Antra Gmbh, яка фігурувала у розслідуванні "Української правди".

Про це йдеться в прес-релізі Одеського припортового заводу, який роздавався на прес-конференції заступника директора ОПЗ Миколи Щурікова.

За його словами, в листопаді 2015 року планувався до постачання давальницький природний газ в обсязі 100 млн метрів кубічних.

"Однак, через складність і тривалість митних процедур, за давальницькою схемою ОПЗ було отримано 27,785 мільйонів метрів кубічних природного газу", - говориться в прес-релізі.

Реклама:

Також, за словами Щурікова, після прийняття постанови НБУ №812 від 24 листопада 2015 з'явилася можливість прямих розрахунків за природний газ з юридичними особами-нерезидентами. За прямими контрактами ОПЗ в листопаді цього року закупив у "Антри" близько 28 млн куб м газу.

Ціна контрактів склала 250 дол за тис куб м.

Менеджер ОПЗ зазначив, що зараз завод закуповує газ у НАК "Нафтогаз України", у згаданої австрійської компанії "Антра" і на одній з українських бірж.

Нагадаємо, на початку листопада у ОПЗ з'явився новий постачальник газу - австрійська компанія Antra.

Як з'ясувала УП, в австрійського трейдера виявилося українське коріння. Крім цього, схема співпраці між Antra і ОПЗ викликала сумніви.

Через обмеження НБУ на імпортні операції сторони уклали толлінгову угоду, за якою Antra поставляє на завод газ, отримує аміак і карбамід та сплачує підприємству за переробку сировини в кінцевий продукт.

Нагадаємо, Генпрокуратура підозрює прем'єра Арсенія Яценюка в причетності до розкрадання прибутку Одеського припортового заводу за корупційною схемою на суму 90 млн доларів на рік.

Як повідомлялося раніше, після інформації про появу нового постачальника глава Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі заявив, що команді прем'єр-міністра необхідно "негайно скасувати грабіжницький контракт із закупівлі газу Одеським припортовим заводом, щоб через фірму-прокладку не утекло з бюджету до кишень політиків 90 млн доларів".

За даними австрійських комерційних реєстрів, компанія Antra була зареєстрована в жовтні 2013 року. 90% статутного фонду компанії належить швейцарській Universal Exports Holding AG з офісом у містечку Хам (кантон Цуг), ще 10% володіє австрійський юрист і підприємець Хінрікс-Шрамм Ойген Якоб.

До травня 2015 ця компанія називалася System Actives GmbH і спеціалізувалася на телекомунікаційних проектах. Її єдиним власником був житель Відня з київськими корінням Леонід Марчук.

До 2007 року Марчук був акціонером і членом наглядової ради компанії "Старобабанський гранітний кар'єр". Партнером Марчука і головою наглядової ради цього підприємства був Михайло Вергелес.

У 2007 році Марчук і Вергелес разом продали свої акції кар'єра і одночасно вийшли з його наглядової ради. При цьому той же Михайло Вергелес керував підприємством з іноземним капіталом "КСК ТА КО". Його засновником виступає фірма BRINKFORD, яка належить Миколі Мартиненко і Давиду Жванії.

Раніше співрозмовники УП на нафтогазовому ринку повідомляли, що за неформальний контроль над Одеським припортовим заводом влітку нинішнього року билися відчайдушно прем'єр-міністр Арсеній Яценюк та президент Порошенко.

З боку прем'єра називали Мартиненко. З боку президента - його бізнес-партнера Ігоря Кононенко. Зв'язок з Кононенко можна простежити завдяки Ользі Ткаченко, яка була призначена членом правління ОПЗ в травні нинішнього року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!