Мінфін показав компромісний варіант податкової реформи

Середа, 9 грудня 2015, 10:28 -

Міністерство фінансів представило компромісний варіант Податкової реформи на засіданні Національної ради реформ.

Презентація компромісної версії з частково окресленими змінами опублікована на сайті Національної ради реформ.

У новому варіанті ПДФО і податок на прибуток становитимуть 18% вже з наступного року, і до 17% - з 2017. Стосовно ЄСВ, то він залишається без змін  - 20%.

Натиснути для збільшення 

ПДВ залишається на рівні 20% (а саме: 20% - внутрішні, 0% - експортні операції), 7% - ставка ПДВ для фармацевтичної галузі .

Реклама:

Також компромісний варіант передбачає ведення перехідного періоду для сільського господарства для переходу на загальну систему оподаткування.

Крім того, передбачається підвищення порогу реєстрації платника ПДВ до 2 млн гривень.

Натиснути для збільшення 

Натиснути для збільшення

Співзасновник Громадянської Платформи "Нова Країна" Валерій Пекарь розповів на своїй сторінці в Facebook, що саме відбувалося на Національній раді реформ, присвяченій податковій реформі.

Що було вчора на Національній раді реформ, присвяченій податковій реформі? Дуже коротко, лише суть і без емоційних оціно...

Posted by Валерій Пекар on 9 грудня 2015 р.

Так, президент заявив, що йому подобається законопроект 3357 (законопроект, поданий народними депутатами, ЕП), але МВФ категорично його відхиляє, і тривалі спроби переконати виявилися марними.

"Міністр фінансів представила концепцію податкової реформи, яка була названа компромісом. Суть концепції було важко зрозуміти із нечисленних слайдів. Замість попереднього 20-20-20-20 було запропоновано 18-18-20-20 з подальшим зниженням у наступні роки. Було анонсовано багато нововведень, запозичених із 3357, які раніше відхилялися", - зазначив Пекарь.

Президент також наголосив, що все адміністрування мусить бути запозичене із законопроекту 3357, наголосив експерт.

"Спрощена система оподаткування суттєво обмежується, тут порівняно з попереднім проектом Мінфіну змін нема", - зазначив Пекарь.

"Президент висловив готовність внести законопроект від себе. Але на практиці законопроект буде внесений від Кабміну. Очікується, що нові ставки податків наберуть чинності з 1 січня, а адміністрування та решта новацій -- з 1 квітня, аби бізнес та податківці мали час підготуватися", - додав він.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко поставив завдання до Нового року ухватили зміни до податкового законодавства і бюджет на 2016 рік.

Раніше авторський колектив законопроекту № 3357, що складається з громадських активістів, експертів, бізнесменів та народних депутатів розповсюдив заяву, у якій зазначалося, що компромісу щодо податкової реформи між Міністерством фінансів і авторами її парламентського варіанту досі немає.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: