У Путіна вирішили обмежити спілкування в месенджерах

Середа, 9 грудня 2015, 09:46

У Росії чиновники хочуть прийняти законопроект, який регулюватиме роботу месенджерів.

Про це йдеться в законопроекті, копію якого мають "Ведомости".

Як повідомляється, автори пропонують внести до законів "Про інформацію..." і "Про зв'язок" поправки, що доповнюють їх новим поняттям "інформаційно-комунікаційних сервісів" - "послуг передачі текстових, голосових і графічних повідомлень, технологічно нерозривно пов'язаних з послугами зв'язку, надаваними третіми особами на мережах передачі даних операторів зв'язку".

Йдеться насамперед про месенджери, вважають працівники кількох інтернет-компаній і операторів зв'язку; втім, теоретично під дію закону можуть підпасти і соціальні мережі - в них теж можна обмінюватися повідомленнями.

Реклама:

Автори законопроекту пропонують, по-перше, зробити так, щоб компанії - розробники таких сервісів могли працювати в Росії тільки за договором з операторами зв'язку.

І, по-друге, змусити їх повідомляти про свою роботу уповноважений орган - Роскомнагляд.

Якщо ж сервіс порушить закон, правила надання послуг зв'язку або договір з оператором, то останній повинен заблокувати пропуск його трафіку, поки той не виправиться.

Месенджери автори законопроекту називають "організаторами поширення інформації", які "повинні забезпечувати прийом і передачу повідомлень в мережах операторів".

Причому обмін повідомленнями може відбуватися, по їхні думки, тільки між ідентифікованими користувачами.

Виходить, месенджери повинні самі їх ідентифікувати, а заодно обмежувати небажані розсилки масових повідомлень та інформації, поширюваної з порушенням закону.

Це може бути спам, а може бути, наприклад, і небажана політична реклама під час виборів, міркує менеджер одного з великих операторів.

Очевидно, що держава хоче посилити контроль над такими сервісами, констатує співробітник однієї з телекомунікаційних компаній. Причому перспектив заперечування цієї ініціативи не видно, нарікає він.

Людина, близька до Роскомнагляду, підтвердила, що його експерти беруть участь у підготовці такого документа і що його ініціатор - Кремль.

У більшості великих іноземних компаній - розробників месенджерів (наприклад, Skype і WhatsApp) немає представництв у Росії тож впливати на них регулятору складно, продовжує співрозмовник "Ведомостей".

Тому, припускає він, законодавці і вирішили створити механізм блокування - на зразок того, що використовується при закритті сайтів, що порушують російські закони.

Щорічні втрати російських операторів мобільного зв'язку від мобільних месенджерів аналітики J'son & Partners Consulting оцінюють в 15-20 млрд руб., або близько 2% виручки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!