Фірташ втратив монополію на українському ринку добрив

Середа, 9 грудня 2015, 09:13

Дмитро Фірташ втратив монополію на українському ринку добрив з прийняттям законопроекту 2558а.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник голови "Української аграрної асоціації" Мар'ян Заблоцький.

Сьогодні із прийняттям законопроекту 2558а Дмитро Фірташ втратив монополію на українському ринку добрив. З ним додаткови...

Posted by Maryan Zablotskyy on 8 декабря 2015 г.

Крім того, за його словами додатковий заробіток втратив і Ігор Коломойський, який також контролює один завод із виробництва добрив

Реклама:

"Їхні депутати в Раді не підтримали законопроект. Всього олігархи втратили між 50 та 260 млн доларів надмірної націнки на добрива щороку. Відбулось це без лишнього шуму, рвання голосових зв'язок громадських активістів та без футболок з написом", - написав Заблоцький.

За словами заступника, голосування відбулось за повної підтримки МінАПК та прем'єр-міністра, якого зараз чомусь звинувачують у зв'язках з Фірташем.

"Впевнений, що надмірна увага до цього питання тільки б зашкодило прийняттю законопроекту, на що знадобилось всього 3 місяці. Громадськість поки особливо про цю надзвичайно важливу зміну не знає, а от аграрії дуже скоро відчують, коли нарешті зможуть купляти не тільки українські та російські азотні добрива", - підсумував він.

Нагадаємо, 8 грудня Верховна Рада підтримала законопроект "По внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі".

Законопроектом пропонується скасувати або обмежити дію 22 дозвільних процедур та вимог на аграрному ринку, в тому числі у сфері пестицидів та агрохімікатів.

Так, по-перше, законопроект звужує коло суб'єктів аграрного ринку, які повинні отримувати ліцензії на застосування засобів захисту рослин.  Раніше близько 30 тисяч підприємств були змушені отримувати такі ліцензії.

По-друге, законопроектом пропонується запровадити цивілізований принцип обігу добрив, що передбачає відсутність реєстрації найбільш поширених видів добрив.

Документ передбачає включити в українське законодавства дозвіл імпорту без реєстрації деяких видів добрив - відповідають списку добрив, допущених до вільного обігу без реєстрації в ЄС.

Раніше в Україні була присутня жорстка процедура дозволів на обіг добрив. Так, кожному окремому виробнику слід отримувати дозвіл на застосування та завезення добрив в Україну для кожного конкретного виду добрив. Ця процедура займала в середньому 500 днів. Через це значна частина постачальників добрив відмовлялася співпрацювати з Україною.

Як відомо, 28 травня черкаський "Азот" і "Рівнеазот", що входять до складу компанії Ostchem, зупинили роботу. У компанії відзначали, що "робота зупинена через переслідування з політичних мотивів і тиск на бізнес".

Черкаський "Азот" і "Рівнеазот" входять в холдинг Оstchem, об'єднуючий підприємства азотної хімії Group DF.

Засновник і власник Group DF - бізнесмен Дмитро Фірташ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!