"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нафта перейшла до зростання після різкого падіння

Середа, 9 грудня 2015, 09:03

Світові ціни на нафту в середу пішли вгору після падіння через рішення ОПЕК щодо збереження існуючої квоти на видобуток нафти.

Про це свідчать дані торгів, пише "Прайм".

Станом на 07.38 вартість січневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent росла на 1,56% - до 40,9 долара за барель.

При цьому у вівторок вона опустилася нижче 40 доларів за барель вперше з 18 лютого 2009 року. Ціна січневих ф'ючерсів на нафту марки WTI росла на 2,04% - до 38,28 долара за барель.

Реклама:

Нагадаємо, ОПЕК на зустрічі в п'ятницю у Відні не прийняла рішення щодо зміни квоти на видобуток нафти, що становить 30 млн барелів на день, при цьому вирішила зберегти рівень фактичного видобутку, який перевищує квоту на 1,5 мільйона барелів.

Офіційно квота з 2011 року становить 30 млн барелів на день, проте ОПЕК регулярно її перевищує.

Крім того, інвестори очікують підвищення базової ставки ФРС США в грудні.

Очікування підштовхували американську валюту до зростання, що також негативно позначилося на динаміці цін сировинних товарів.

З початку літа 2014 року до початку 2015 року ціни на нафту обвалилися більш ніж удвічі - з 115 до 48,5 долара за барель марки Brent. Обвал цін торік посилило листопадове рішення країн ОПЕК зберегти квоту на видобуток.

У поточному році котирування не піднімалися вище 67 доларів, а в середньому склали близько 55 доларів. У період з серпня по листопад середня ціна була набагато нижча - 48 доларів за барель. При цьому прогнози на 2016 рік також залишаються песимістичними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!