Ціни на нафту зростають: Brent торгується вище 41 долара

Вівторок, 8 грудня 2015, 14:02

Ціни на нафту зростають з багаторічних мінімумів через те, що Китай повідомив про підвищення імпорту нафти в листопаді.

Про це пише Рейтер.

До 13:17 ф'ючерси на Brent подорожчали на 0,53 долара до 41,26 долара за барель, а ф'ючерси на WTI - на 0,28 долара до 37,93 долара.

У понеділок обидва еталони подешевшали більш ніж на 6% і оновили мінімуми 2015 року, а також наблизилися до рівнів, небачених з світової фінансової кризи 2008-2009 років.

Реклама:

"Рішення країн-учасниць ОПЕК зберегти видобуток нафти на рекордно високих рівнях показує, що організація фактично відмовилася від довгострокової стратегії стримування видобутку і роботи як картель, що найближчим часом призведе до посилення тиску на ціну нафти", - сказав директор з інвестицій Sun Global Investments Санджів Шах.

В опублікованій в п'ятницю заяві ОПЕК за підсумками наради вперше за кілька десятиліть немає вказівки на ліміт видобутку, який до наради становив 30 млн барелів на добу.

Це пов'язано з розбіжностями між Саудівською Аравією та Іраном, який планує збільшити видобуток і експорт нафти після скасування санкцій в майбутньому році.

"Оскільки ми відзначаємо зростання видобутку в Росії, Іраку і, головне, в Саудівській Аравії, низькі ціни продовжать чинити тиск на ринок. Це також вплине на виробників сланцевої нафти в США, тому зростання нових інвестицій у галузь малоймовірне. Це підтримає ціни в середньостроковій перспективі", - сказав Шах.

Що стосується споживання, інвестори побоюються ослаблення економіки Китаю, що повідомив про падіння експорту в листопаді на 3,7% в порівнянні з минулим роком, а імпорту - на 5,6%.

Проте Китай підвищив імпорт нафти на 7,6% в порівнянні з минулим роком, так як державні компанії продовжували купувати нафту, користуючись низькими цінами, і експортувати надлишки нафтопродуктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!