"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Порошенко підписав продовження мораторію на продаж землі

Понеділок, 7 грудня 2015, 14:06

Прес-служба президента анулювала повідомлення про вето на продовження мораторію на продаж землі. Президент підписав прийнятий Радою закон про продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель.

Про це Українській правді повідомили в Адміністрації президента.

Раніше сайт президента видав повідомлення наступного змісту: 

Президент України застосував право вето до Закону України № 767-VІІІ "Про внесення змін до розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель", який був проголосований Верховною Радою України 10 листопада 2015 року.

Реклама:

Поданий на підпис Президента України Закон передбачає продовження на один рік, до 1 січня 2017 року, строку дії мораторію на продаж чи відчуження іншим способом земель сільськогосподарського призначення. 

Мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення був запроваджений з 1 січня 2002 року, одночасно із набуттям чинності новим Земельним кодексом України, як тимчасовий нетривалий (до 1 січня 2005 року) захід, направлений на підготовку законодавства до запровадження повномасштабного ринку земель. Проте мораторій неодноразово продовжувався і діє вже 14 років, суттєво обмежуючи права власників земельних ділянок, а також створюючи невиправдані перешкоди у внесенні інвестицій в аграрний сектор економіки.

Заборона на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення порушує конституційні права майже 7 млн власників земельних часток (паїв), які отримали зазначені земельні ділянки у приватну власність під час першого етапу земельної реформи - розпаювання земель колективних сільгосппідприємств.  Зазначена заборона не відповідає статті 41 Конституції України, відповідно до якої кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю

Продовження терміну дії мораторію до 1 січня 2017 року створить передумови до подальшого зволікання Урядом із виконанням завдання щодо підготовки законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Зважаючи на це, Президент України прийняв рішення повернути Закон України "Про внесення змін до розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель" до Верховної Ради України з проханням відхилити його як такий, що не відповідає Конституції України.

Наразі це повідомлення на сайті видалено.

Як відомо, 10 листопада Верховна Рада продовжила заборону на продажсільськогосподарських земель до 1 січня 2017 року.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: