"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Переговори щодо "Турецького потоку" припинені за ініціативою Анкари

Неділя, 6 грудня 2015, 10:46

Президент Туреччини Тайіп Ердоган заявив, що переговори з Росією щодо проекту газопроводу "Турецький потік" були припинені з ініціативи турецької сторони ще до кризи у відносинах з РФ.

Про це заявив Ердоган, виступаючи в суботу на форумі "Тиждень інновацій в Туреччині" у Стамбулі, передає "Прайм".

"Поки немає ознак, що проблеми між нами і Росією можуть відбитися на таких проектах, як АЕС "Аккую", газових проектах", - заявив президент.

За його словами, "Турецький потік" був відкладений деякий час назад", і "таким чином, тут немає яких-небудь негативних обставин, обумовлених недавніми подіями".

Реклама:

3 грудня міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що проект будівництва газопроводу "Турецький потік" призупинено.

Раніше джерело, ознайомлене з ходом переговорів, повідомляло, що обговорення проекту "Турецький потік" буде призупинено у зв'язку з припиненням діяльності міжурядової комісії Росія - Туреччина.

Підготовка міжурядової угоди з Туреччиною по "Турецькому потоку" здійснювалася в рамках російсько-турецької міжурядової комісії.

Очікувалося, що міжурядова угода може бути підписана вже в грудні-січні. При цьому Росія вважала правильним підписання міжурядової угоди з Туреччиною по газопроводу "Турецький потік" відразу за двома його ниткам, а Туреччина - лише за однією.

Домовленість про будівництво газопроводу "Турецький потік" була досягнута в грудні 2014 року.

Спочатку планувалося, що потужність чотирьох ниток газопроводу становитиме 63 млрд кубометрів газу на рік, з них 16 млрд буде поставлятися в Туреччину, а 47 млрд - на газовий хаб на турецько-грецькому кордоні.

У жовтні глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія поки обмежується будівництвом двох ниток "Турецького потоку", так як зростаючі потреби Європи в газі поки зможе закрити газопровід "Північний потік - 2".

Тоді ж було оголошено, що переговори щодо підписання міжурядової угоди відкладаються через політичну ситуацію в Туреччині, де на той момент не був затверджений склад кабінету міністрів.

Як відомо, президент Росії Володимир Путін 28 листопада запровадив низку санкцій проти Туреччини.

У віторок уряд Росії оприлюднив перелік заборонених до ввезення турецьких продуктів.

24 листопада над Сирією був збитий фронтовий бомбардувальник Су-24 російської авіагрупи. За даними турецької влади, російський літак, перед тим як його збив турецький винищувач F-16, не реагував на попередження.

Літак впав в сирійській провінції Латакія біля кордону з Туреччиною, де базується російська авіація. Пілот і штурман катапультувалися, один з них загинув, іншого врятували.

Турецькі військові показали дані радіолокатора, які свідчать про те, що російський бомбардувальник Су-24 порушував повітряний простір Туреччини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!