Ціни на нафту будуть в діапазоні 30-50 доларів - експерт

Субота, 5 грудня 2015, 12:44

Ціни на нафту найближчим часом будуть перебувати в діапазоні 30-50 доларів.

Про це заявив у п'ятницю "РИА Новости" нафтовий аналітик, директор енергетичного агентства Petroleum World Еліо Оеп.

"Ціна нафти не підніметься найближчим часом вище 50 доларів за барель, і можливо, що вона опуститься до рівня 30 доларів, якщо азіатські економіки підуть на спад", - вважає аналітик.

У п'ятницю у Відні пройшла чергова, 168 зустріч ОПЕК. Незважаючи на низькі ціни і надлишок сировини на ринку, організація не прийняла рішення щодо зміни квоти на видобуток нафти на рівні 30 млн барелів на день, і при цьому вирішила залишити без змін рівень фактичного видобутку, який перевищує квоту на 1,5 мільйона барелів.

Реклама:

Офіційно квота з 2011 року становить 30 млн барелів на день, проте організація регулярно її перевищує.

Міністр Нігерії з нафтових ресурсів Еммануель Ібе Качікву пояснив, що зараз рівень видобутку нафти країнами ОПЕК становить 31,5 мільйона барелів на день.

Як зазначив ОЕП, формального рішення ОПЕК поки не опублікувала. "Однак здається, що організація продовжить політику більшого виробництва, щоб не втратити ринки", - сказав він.

Така ситуація дозволяє контролювати і видобуток нафти в США, не даючи йому збільшуватися.

"Збереження можливості виробництва дуже важливо для таких великих гравців, як Саудівська Аравія, особливо на тлі гіганта Росії, а коли на ринок вийде Іран з його 1 мільйоном барелів на день, межа (видобутку) буде перевищена", - зауважив аналітик.

На думку Оепа, в березні-квітні 2016 року можуть змінитися тенденції у світовій економіці і геополітиці, тоді й ОПЕК може змінити свою політику.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!