Мінрегіон очікує від ЄІБ 400 мільйонів євро у 2016 році

П'ятниця, 4 грудня 2015, 13:22

Мінрегіон очікує у 2016 році ратифікації фінансової угоди з Європейським інвестиційним банком про виділення 400 млн євро для реалізації проекту "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України".

Про це сказав заступник міністра регіонального розвитку з питань європейської інтеграції Роман Чуприненко під час брифінгу на тему "Рік реформ: підсумки співпраці з МФО", повідомляє прес-служба.

За його словами, це дозволить покращити якість послуг для населення і модернізувати застаріле обладнання для постачання тепла та води, 80% якого зараз у незадовільному стані.

"Ми продовжуємо співпрацювати з різноманітними інституціями ЄС та світовими організаціями з питань енергоефективності та енергозбереження, а також адаптуємо наше законодавство у цій сфері до вимог ЄС", - зазначив він.

Реклама:

Завдяки успішному завершенню в червні цього року реконструкції комунальних підприємств в 14 містах-учасниках проекту

"Розвиток міської інфраструктури" за рахунок коштів Світового банку у розмірі 140 млн доларів, Мінрегіон розпочав з цим банком реалізацію ще 2-х нових проектів.

Проект "Підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання" на 382 млн доларів США та "Другий проект розвитку міської інфраструктури" на 350 млн доларів. В рамках цих проектів вже визначено декілька підприємств-учасників.

"Ці проекти дадуть нам змогу скоротити споживання електроенергії та забезпечити стабільність та надійність систем централізованого водопостачання та водовідведення, зменшити втрати води в мережах та покращити її якість", - підкреслив заступник міністра.

На його думку, суттєвим досягненням міжнародного блоку Міністерства у цьому році стало повне виконання заходу, визначеного Програмою дій Уряду, щодо підписання 1 квітня 2015 року Угоди з Урядом Німеччини та банком KfW про залучення кредиту на суму 500 млн.

Ці кошти підуть на реалізацію проектів транспорту, енергетики, теплопостачання, енергоефективності, водопостачання, водовідведення, соціальної інфраструктури, відновлення та будівництва житла. Це завдання Мінрегіон виконав з випередженням плану-графіку.

Також, з метою відновлення інфраструктури Донбасу та вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб, Міністерством було залучено кошти Європейського інвестиційного банку на проект "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України" у розмірі 200 млн євро.

Проект буде розповсюджено у Донецькій, Луганській, Харківський, Дніпропетровський та Запорізький областях. Цей проект планується завершити не пізніше кінця 2017 року.

Крім цього, за словами заступника Міністра, в липні поточного року підписано фінансову угоду з Європейським інвестиційним банком про виділення 400 млн євро на реалізацію проекту "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України".

Наразі планується її ратифікувати (законопроект та пакет документів надіслані до МЗС та вже направлені на розгляд Президентові України). Він буде охоплювати такі напрями, як теплопостачання, водопостачання, водовідведення, енергоефективність будівель, зовнішнє освітлення населених пунктів та поводження з побутовими відходами.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: