Вимоги до небанківських валютообмінних установ будуть посилені

Четвер, 31 грудня 2015, 16:44

Національний банк України посилює вимоги до небанківських валютообмінних установ.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на постанови регулятора №962, №983 і №990 від 29 січня.

Згідно з постановами, за аналогією з банками, на небанківські фінансові установи (НФУ) покладено обов'язок надавати інформацію про структуру власності і власників з істотною участю.

Крім того, підвищуються вимоги до мінімального розміру власного капіталу НФУ для діяльності з обміну валют. Так, його капітал повинен становити не менше 20 млн грн, якщо кількість структурних підрозділів не перевищує 100. Кожне додаткове збільшення їх кількості на 50 одиниць вимагає збільшення капіталу на 5 млн грн.

Реклама:

Також, встановлені вимоги щодо наявності документа, яким встановлено розмір авансу в готівковій іноземній валюті та гривнях та максимальна сума залишків у касі фінансової установи та пункті обміну валюти в готівковій іноземній валюті, наявність документа, що підтверджує право власності на приміщення, в якому розташований відокремлений підрозділ, пункт обміну валюти фінансової установи або право оренди на це приміщення на строк не менше одного року.

Крім того, закріплена необхідність наявності реєстратора розрахункових операцій (РРО) в касі фінансової установи, його відокремлених підрозділах і пунктах обміну валюти, в яких проводиться обмін валют.

НФУ, які займаються валютообмінними операціями, також повинні розміщувати інформацію про встановлені курсах обміну валют в мережі Інтернет. Запроваджено нову форму звітності - довідка про касові обороти за день і залишках цінностей. У небанківських валютообмінних установах також повинна бути охорона, сховище, відеоспостереження, а робочі місця касирів повинні бути обладнані огороджувальними конструкціями.

Також розширено перелік інформації, яка повинна розміщуватися в касі, а саме: наявність відповідного документа з прізвищем касового працівника, який допущений до здійснення валютообмінних операцій, інформація про місцезнаходження каси фінансової установи, їх відокремлених підрозділів, копія генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій.

Постанови № 962 та № 990 набирають чинності з 31 грудня. Разом з тим встановлено перехідний період до 1 липня 2016 за новими вимогами до власного капіталу і захищеності приміщень для НФУ, які отримали генеральні ліцензії до набуття чинності нових постанов.

Постанова № 983 набуває чинності з 1 січня 2016 року, крім вимоги про наявність РРО в касах фінансових установ, їх відокремлених підрозділах та пунктах обміну валюти, яке набирає чинності через шість місяців з дня затвердження Державною фіскальною службою України Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, а також вимоги, яка набирає чинності з 1 липня 2016 року про наявність у фінансової установи документа, що підтверджує право власності на приміщення, в якому розташовано відокремлений підрозділ, пункт обміну валюти або право оренди на це приміщення на строк не менше одного року.

"Національний банк встановлює більш жорсткі вимоги до небанківських обмінників. Це питання неодноразово обговорювалося з учасниками ринку, ми пояснювали свою позицію і бачили розуміння з боку бізнесу. Ми не можемо боротися з нелегальними пунктами обміну, тільки повідомляти про них МВС. Однак ми можемо підвищити прозорість роботи легальних обмінників та посилити контроль за їх діяльністю. Мета цього процесу - отримати прозорий ринок обміну валют, який не буде приводити до спотворень на готівковому валютному ринку", - цитує прес-служба НБУ першого заступника голови Нацбанку Олександра Писарука.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!