Експерти РПР: в Україні масово виплачуються пенсії "мертвим душам"

Четвер, 3 грудня 2015, 11:36

Експерти "Реанімаційного пакету реформ" вважають, що система пенсійного забезпечення та соціального захисту в Україні є вкрай неефективною і повинна бути негайно переглянута.

Про це йдеться у повідомленні організації.

В РПР нагадали, що у 2014 році витрати Пенсійного фонду склали 15,7% ВВП, на соціальний захист – 3,7%, що є найбільшими показниками соціальних витрат в світі і сильно уповільнює економічне зростання.

"Ці проблеми суттєво загострилася внаслідок анексії Криму, переоформлення пенсіонерів, що знаходяться в зоні проведення АТО, значної кількості біженців, збільшення субсидій на оплату комунальних послуг. Всі ці фактори, за відсутності належного електронного реєстру та надійних інструментів контролю, призвели до побудови неефективної системи пенсійного та соціального захисту", – додали у організації.

Реклама:

У зв'язку з цим експерти закликали негайно, в контексті прийняття бюджету-2016, провести аудит Пенсійного фонду та здійснити верифікацію одержувачів пенсій і соціальної допомоги.

"Йдеться, зокрема, про створення загального реєстру отримувачів соціальних виплат. Відповідний інструмент має бути інтегрований з іншими державними реєстрами та мати автоматизовану перевірку права на отримання коштів для виявлення "мертвих душ" та невідповідності критеріям отримання такої допомоги", – зазначили у РПР.

Експерти нагадали, що схожий досвід Грузії та Греції, свідчить про значну кількість виявлених зловживань, усунення яких, дозволили нормалізувати систему соціального захисту населення і спрямувати вивільнені кошти на надання соціальної підтримки тим особам, які реально її потребують та на зниження податків.

"Наголошуємо, що зволікання з вирішенням цього питання є неприпустимим і може свідчити про бажання зберегти неефективну корупційну систему пенсійного та соціального захисту", – додали експерти.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!