"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В НБУ назвали курс долара на 2016 рік реалістичним, але з ризиками

Вівторок, 29 грудня 2015, 12:33

Глава Нацбанку Валерія Гонтарева вказує на численні ризики, які можуть перешкодити реалізації закладеного Мінфіном до держбюджету-2016 року і раніше розрахованого МВФ середньорічного прогнозу курс гривні 24,1 гривні за долар.

Про це вона сказала на підсумковій прес-конференції, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зі свого боку, Нацбанк вважає такий прогноз реалістичним, але усвідомлює ризики, які можуть цьому перешкодити", - сказала вона.

Гонтарева наголосила, що йдеться про внутрішні та зовнішні чинники поза зоною контролю монетарної політики, які можуть позначитися на курсі гривні та рівні інфляції.

Реклама:

Зокрема, вона вказала на ризики погіршення зовнішньої кон'юнктури світових ринків, особливо продовження зниження цін на сталь і зернові, і зазначила, що збалансування попиту і пропозиції на цих ринках відбувається доволі повільно.

Глава Нацбанку також наголосила на розпочатому ФРС циклі підвищення ставок, що створює тиск на валюти країн, які розвиваються, і на труднощах із позиками.

"Є ризик поступового вичерпання переваги українських експортерів, зокрема, металів", - сказала В. Гонтарева.

Водночас глава Нацбанку зазначила, що йдеться лише про можливі ризики, які можуть бути врівноважені позитивними чинниками, зокрема, зниженням цін на нафту й інші енергоносії, припливом інвестицій у результаті відновлення економічного зростання в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!