Глава Мінфіну: я не можу сказати, як МВФ оцінить зміни до бюджету

П'ятниця, 25 грудня 2015, 20:33

Міністр фінансів Наталія Яресько не знає чи сподобається МВФ прийнятий бюджет і коли Україна зможе отримати довгоочікуваний черговий транш.

Про це вона розповіла в інтерв’ю виданню "Дело", відповідаючи на питання чи можливо залишитися в програмі МВФ, якщо фонду не сподобається бюджет.

"Бюджет - це не тільки кількісні показники, але й якісні показники. В проекті бюджету, який уряд подав на розгляд Ради 11 грудня, ми з ними узгодили кожну цифру: і по надходженням, і по витратам, і кожну реформу, яку ми вклали в бюджеті. Тепер дуже багато змінилося. Сьогодні в Північній Америці Різдво. Тобто тепер, від 25 грудня до 1 січня, Вашингтон закритий, і обговорити ці зміни у бюджеті в МВФ просто немає з ким", - зазначила Яресько.

Крім того, за словами глави Мінфіну, можливий і такий варіант, який був з прийняттям бюджету-2015, який потім треба було в березні знову змінювати відповідно до вимог МВФ.

Реклама:

"І зараз цей варіант можливий. Оскільки я не можу сказати, як МВФ оцінить ті зміни, що були внесені в бюджетний пакет законів за результатом переговорів з народними депутатами, я не можу зараз прогнозувати, коли буде транш, коли буде рішення МВФ", - зазначила вона.

Також, Яресько розповіла і про те, наскільки зараз критично не отримати транш від МВФ.

"Це критично. Ми його мали отримати ще кілька місяців тому. Ми вже суттєво запізнились. Критично не тільки через необхідність поповнення резервів Нацбанку. Це також критично через те, що зараз ця непрогнозованість - чи буде бюджет і транш, чи ні - впливає і на психологію народу України, і на банківську систему, і на іноземних інвесторів, і на наших партнерів (адже - я знову підкреслю - мова йде не тільки про гроші МВФ, але й про гроші інших наших партнерів)", - запевнила міністр.

За її словами, отримання траншу - це є передумови для американського кредиту на 1 млрд доларів, це передумови для європейських кредитів. Це все впливає на курс.

Як відомо, Міністерство фінансів очікує фінальну версію закону про держбюджет, до якої будуть внесені всі зміни, запропоновані в профільному комітеті і під час розгляду в сесійній залі, і передасть її Міжнародному валютному фонду для аналізу документа на збалансованість.

Нагадаємо, о четвертій ранку 25 грудня Верховна Радаухвалила закон "Про державний бюджет на 2016 рік".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!