Компанії, які перевіряли банк Форум, розійшлися в оцінці на 2,5 мільярда

П'ятниця, 25 грудня 2015, 15:26

Три компанії з великої четвірки, які проводили перевірку банку Форум перед продажем Смарт-Холдингу, розійшлися в оцінці на 2,5 мільярда гривень.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ".

Німецька банківська група Commerzbank купила банк Форум в 2007 році у Леоніда Юрушева за 600 млн доларів, пише автор.

"Але через кризу 2008-2009 років плани з розвитку довелося сильно скорегувати. Головною турботою німців стала проблемна заборгованість, рівень якої перевалив за 50%. Через проблеми із заборгованістю німці вирішили продати "Форум", - йдеться в статті.

Реклама:

Банк купила фінансово-промислова група Смарт-Холдинг, що належить Вадиму Новинському.

Як наголошується, Commerzbank і його дочки традиційно користувалися послугами аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers.

"Смарт-Холдинг також активно співпрацював з українським офісом PwC. Тому жодна зі сторін не захотіла привертати іншу аудиторську компанію для цієї угоди. Аудит банку для обох сторін проводила компанія PwC. За інформацією Forbes, Смарт-Холдинг повинен був заплатити за Форум близько 80 млн доларів", - відзначає автор.

Уклавши угоду і перерахувавши німцям 20% від усієї суми, Смарт-Холдинг заявив, що стан активів банку набагато гірший, ніж обіцяли Commerzbank і аудитори з PwC.

"Коли ми "зайшли" в банк і провели внутрішній аудит, то побачили, що та звітність, яку нам давали, не відповідає дійсності", - розповідає Олександр Морозов, директор з розвитку бізнесу Смарт-Холдингу.

Смарт-Холдинг ініціював зустріч з німецькими партнерами, щоб врегулювати ситуацію. "Ми запропонували найняти будь-якого незалежного аудитора. Але німці відмовилися", - розповідає Морозов.

Після цього Новинський найняв для повторного аудиту банку компанію KPMG. У визначенні українського суду говориться, що аудитор прийшов до такого висновку: "У зв'язку з існуванням проблемної заборгованості за кредитами, наданими банком, які не відображалася в офіційній звітності, банку потрібно було доформувати резерви на суму 2,5 млрд гривень".

В ході проведення досудового розслідування було встановлено факт, що в процесі продажу банку Форум в 2012-му Commerzbank також звертався і в компанію Deloitte.

Аудитори Deloitte видали негативний висновок: балансовий капітал банку Форум був негативний і становив 1,3 млрд гривень.

Сума недорезервування на кінець 2011-го була 1,2 млрд гривень і, за прогнозом Deloitte, вже в 2012-2013 роках могла збільшитися до 2,5 млрд гривень. У Смарт-Холдингу нічого ні про результати перевірки Deloitte, ні про саме її факті не знали.

Згідно з визначенням суду, звіт компанії PwC був протилежним звітам компаній KPMG і Deloitte.

Як повідомлялося, 16 червня Національний банк України прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк Форум".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!