"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада Федерації РФ проголосувала за припинення вільної торгівлі з Україною

П'ятниця, 25 грудня 2015, 10:22

Рада Федерації РФ схвалила закон "Про призупинення Російською Федерацією дії Договору про зону вільної торгівлі щодо України".

За таке рішення одноголосно проголосували 158 російський сенаторів, повідомляє УНІАН.

Як повідомлялося, 22 грудня Держдума РФ ухвалила закон про припинення з 1 січня 2016 року дії Договору про зону вільної торгівлі з Україною. Рішення було підтримане одноголосно.

Президент РФ Володимир Путін вніс 17 грудня в Держдуму відповідний проект закону. Згідно з пояснювальною запискою, передбачається припинення дії преференційного торговельного режиму у відносинах з Україною з метою запобігання загроз економічної безпеки Росії.

Реклама:

Путін також підписав указ про припинення Договору про зону вільної торгівлі з Україною.

У супровідних документах зазначається, що у зв'язку із застосуванням з 1 січня 2016 року торговельно-економічного розділу Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом "відбулася докорінна зміна обставин, які мали суттєве значення для Росії при укладенні Договору".

"Українська сторона фактично відмовилася від розвитку торговельно-економічного співробітництва в рамках СНД і вибрала шлях просування до всеосяжної інтеграції з Євросоюзом", - наголошується в пояснювальній записці.

При цьому вказується, що тарифна лібералізація, передбачена інтеграційною угодою України з ЄС, "завдасть значної шкоди економіці Росії".

Також у записці сказано, що зобов'язання України щодо асоціації з Євросоюзом вступають у протиріччя з положеннями Договору про зону вільної торгівлі в частині безмитної торгівлі.

9 грудня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що після набуття чинності економічної частини Угоди про асоціацію Україна-ЄС, тариф для українських товарів з 1 січня для поставок на ринок РФ буде в середньому 6%.

Зокрема, за словами Медведєва, якщо Україна обрала іншу зону вільної торгівлі, "вони повинні розуміти, що переваги на ЗВТ з Росією, тобто нульовий тариф, закінчився (в рамках ЗВТ СНД – Ред.)".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!